Raiffeisen Bank se laudă cu planurile de creștere din Rusia în zeci de anunțuri de angajare/ Banca a promis în mai multe rânduri că va pleca din Rusia

raiffeisen rusia Sursa foto: Twitter/@Raiffeisen_Ru

Raiffeisen Bank International din Austria a postat recent zeci de anunțuri pentru locuri de muncă în Rusia, indicând planuri ambițioase de creștere în această țară, în aparentă contradicție cu promisiunea sa oficială de a ieși de pe această piață.

Financial Times a găsit ofertele printre cele peste 2.400 de anunțuri de angajare postate în Rusia de către creditorul austriac începând din decembrie, dintre care aproape 1.500 sunt pentru posturi de management al vânzărilor și servicii pentru clienți.

Într-unul dintre anunțurile de angajare, publicat de unitatea băncii pentru întreprinderi mijlocii din Rusia, se arată că “obiectivele cheie ale acesteia sunt o extindere multiplă a bazei de clienți activi și o creștere stabilă a veniturilor cu două cifre”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Raiffeisen “caută un manager de clienți care să atragă clienți”, se arată într-o altă ofertă, din partea diviziei care se adresează întreprinderilor mici din Rusia. O alta notează că firma “își extinde în mod activ baza de clienți corporativi” pentru serviciile de salarizare.

Anunțurile par să contrazică declarațiile repetate ale Raiffeisen potrivit cărora intenționează să își reducă și să își vândă afacerile din Rusia, după decizia președintelui Vladimir Putin de a lansa o invazie la scară largă în Ucraina în februarie 2022. După doi ani, banca este creditorul occidental cu cele mai mari operațiuni în Rusia. Ea se află în atenția oficialilor de la Departamentul Trezoreriei SUA și a fost supusă presiunilor Băncii Centrale Europene pentru a se retrage din Rusia.

Contactată pentru comentarii, Raiffeisen a declarat că descoperirile FT l-au determinat pe directorul general Johann Strobl să ordone o anchetă imediată.

Potrivit unui raport remis lui Strobl de către consiliul de administrație al filialei rusești a băncii, reclamele au fost publicate folosind informații prefabricate despre bancă și ambițiile sale în Rusia, care, în mod eronat, nu au fost actualizate de dinainte de începerea invaziei din Ucraina.

Raiffeisen a precizat într-o declarație: “Reducerea afacerii din Rusia va continua în 2024. Raiffeisen a continuat să lucreze la o potențială tranzacție, o vânzare sau un spin-off, care ar duce la deconsolidarea Raiffeisenbank Rusia din grup”.

“Anunțurile [publicitare] nu reflectă măsurile luate de RBI pentru a-și reduce activitatea din Rusia și nici nu corespund planurilor viitoare pentru activitatea din Rusia”, a adăugat acesta.

Un director executiv de rang înalt al Raiffeisen din Austria a declarat că reclamele au fost “extrem de jenante” și au declanșat un răspuns de panică pentru a fi scoase și rescrise de urgență.

Directorii Raiffeisen au subliniat că se află într-o situație precară, dar inevitabilă: profiturile realizate în Rusia nu pot fi repatriate și orice vânzare a afacerii lor ar avea nevoie de aprobarea Kremlinului. În același timp. banca trebuie să își mențină funcționale afacerile din Rusia pentru a atrage un cumpărător, fără a susține în mod deschis economia rusă de război.

Raiffeisen și-a redus creditarea în Rusia și intenționează să continue să facă acest lucru: portofoliul său de credite a scăzut cu 56% de la începutul anului 2022. De asemenea, a pus capăt tuturor relațiilor de corespondență cu alte bănci rusești.

Dar dintre băncile europene care încă operează în Rusia și care dezvăluie numărul de angajați, Raiffeisen este singura care a crescut numărul de angajați locali în aceeași perioadă – cu 6,6%, ajungând la 9.942 de angajați în decembrie 2023. Prin comparație, UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajați la sfârșitul anului 2023, față de 4.383 cu doi ani mai devreme.

Un director de rang înalt de la o bancă europeană rivală care operează în Rusia a declarat că Raiffeisen și-a racolat personalul din țară într-o serie de roluri și linii de afaceri.

În mai multe dintre anunțurile de angajare online se precizează că banca urmărește o strategie de creștere în Rusia. “Pentru a continua să ne dezvoltăm, avem nevoie de o echipă puternică și unită”, se arată într-o ofertă de angajare pentru un director de sucursală.

O alta, pentru un rol într-o echipă regională de retail, spune că are nevoie de o persoană care să “extindă baza de clienți, să atragă noi clienți; să crească fluxul de clienți”, în timp ce o alta indică un plan de “creștere a bazei de clienți activi în principalele domenii de produse ale piețelor de capital”.

Un loc de muncă în domeniul combaterii spălării banilor menționează “obiective ambițioase de creștere a activității cu instituțiile financiare, precum și cu băncile străine”.

Raiffeisen a declarat că volumul mare de posturi se datorează problemelor de retenție a angajaților. Banca trebuie să plătească salarii și bonusuri supradimensionate pentru a păstra personalul de vânzări, în prezent subocupat, dar care, spune ea, este necesar pentru a putea vinde afacerea. Piața pentru acest tip de personal în Rusia este competitivă, a spus aceasta.

De asemenea, creditorul cu sediul la Viena a mai spus că creșterea numărului de angajați pe parcursul a doi ani s-a datorat în primul rând unei extinderi a departamentului IT al filialei locale, care lucrează la crearea unei arhitecturi IT de sine stătătoare pentru bancă înaintea unei potențiale vânzări. Numărul de angajați care lucrează în vânzări s-a redus de când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei și va continua să facă acest lucru, a precizat banca.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: