Raiffeisen, cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, încearcă scindarea afacerii și reducerea legăturilor cu Moscova

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International (RBI) îşi intensifică eforturile de a înmâna acţionarilor divizia sa profitabilă din Rusia, pe fondul sporirii presiunilor pentru a-şi reduce legăturile cu Moscova, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.

A doua mare bancă din Austria face pregătiri pentru o scindare, după ce în ultimele luni a încercat fără succes să găsească un cumpărător pentru a dezamorsa tensiunile legate de afacerea sa din Rusia şi pentru a evita să o închidă complet, dar ultimele încercări se confruntă cu obstacole, nu în ultimul rând din partea autorităţilor internaţionale de reglementare, susţin sursele.

În prezent, Raiffeisen este cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind servicii de plăţi într-un moment în care ruşii dispun de puţine alternative iar Moscova este din ce în ce mai izolată după invadarea Ucrainei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Un purtător de cuvânt a declarat că Raiffeisen “va continua să ia în considerare potenţiale tranzacţii, care vor avea ca rezultat vânzarea sau scindarea Raiffeisenbank Russia”.

În timp ce o scindare este sprijinită semnificativ de autorităţile austriece, aceasta se confruntă cu obstacole, inclusiv asigurarea aprobării Băncii Centrale Europene şi obţinerea acordului autorităţilor americane, care investighează legăturile dintre RBI şi Rusia.

Dacă va avea loc o scindare, proprietarii RBI ar putea deveni acţionari ai noii entităţi listate la Viena, cu o acţiune pentru fiecare titlu pe care îl deţin acum.

Nu este clar dacă entitatea va fi complet independentă de RBI, un factor decisiv pentru a stabili dacă va fi supervizată de Austria sau de BCE.

O sursă a explicat că scindarea este văzută ca fiind mai bună decât o vânzare, iar o a doua sursă, din apropierea BCE, crede că gradul de independenţă al entităţii scindate va determina cine va efectua supervizarea.

Oficialii BCE nu au comentat informaţia.

O a treia sursă consideră că o scindare este mai probabilă deoarece orice potenţial cumpărător al diviziei RBI din Rusia ar fi speriat de sancţiunile occidentale, în timp ce a patra sursă apreciază că scindarea va permite proprietarilor RBI care nu acceptă legăturile cu Rusia să-şi vândă acţiunile.

Planul este menită să distanţeze RBI de Rusia, dar nu va fi definitiv. În timp ce banca îşi reduce unele activităţi de pe piaţa rusă, are obligaţia de a-şi prezerva operaţiunile pentru sprijinirea clienţilor şi a celor 9.000 de angajaţi, susţine RBI.

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al grupului bancar austriac anunţa că Raiffeisen Bank International nu va mai procesa plăţi internaţionale în Belarus.

RBI îşi va înceta activităţile în Belarus la finalul lunii iulie, în condiţiile în care toate celelalte bănci din Europe au oprit procesarea plăţilor internaţionale în această ţară.

În ultimele luni, RBI şi-a limitat gradual activităţile de furnizor de servicii de plăţi în Rusia, obiectivul fiind ca în cele din urmă să oprească activităţile pe piaţa rusă.

La finele lunii martie, directorul general de la RBI, Johann Strobl, le-a spus acţionarilor că banca austriacă va analiza o posibilă vânzare sau separare de afacerile din Rusia. Potrivit lui Strobl, Raiffeisen va continua să îşi reducă activităţile în Rusia în timp ce îşi evaluează opţiunile, dar va menţine anumite operaţiuni în ideea de a putea să îşi păstreze licenţa bancară.

Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS şi în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcţie de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: