Companiile aeriene British Airways și Ryanair sunt vizate de o anchetă a autorităților britanice pentru nerambursarea costului biletelor în timpul pandemiei, a anunțat miercuri arbitrul britanic al concurenței, citat de Le Figaro.
Autoritatea pentru Concurență (Competition and Markets Authority) explică, într-un comunicat, că dorește să determine dacă cei doi transportatori au încălcat legea privind protecția consumatorilor.
Autoritatea s-a sesizat după informațiile care invocau că o serie de clienți nu au primit înapoi banii pentru bilete la zboruri pe care nu le-au mai efectuat, din cauza restricțiilor legate de criza sanitară. Potrivit CMA, în timpul perioadelor de carantină, British Airways s-a mulțumit să propună vouchere pentru un zbor ulterior saus preschimbarea biletelor. Această ultimă opțiune a fost propusă și de Ryanair. Legea prevede că un client are dreptul la rambursarea costurilor în 14 zile. CMA apreciază că aceste practici ar putea fi incorecte și va încerca să rezolve problema prin obținerea de rambursări pentru clienții afectați.
„Înțelegem că toate companiile aeriene au traversat o perioadă dificilă în timpul pandemiei”. Dar „clienții au rezervat zboruri de bună credință și nu au putut călători din rațiuni legale și circumstanțe asupra cărora nu aveau niciun control. Considerăm că aceste persoane trebuie să-și recupereze banii”, a afirmat Andrea Coscelli, director general al CMA.
Într-un mail transmis AFP, Ryanair asigură că a efectuat rambursări „caz cu caz” și când acest lucru a fost „justificat”. „Din iunie 2020, toți clienții noștri au putut rezerva un nou zbor fără costuri și această opțiune a fost aleasă de milioane de clienți ”, adaugă transportatorul low cost.
British Airways a precizat că a acordat peste 3 milioane de rambursări în perioada crizei și a ajutat milioane de călători să-și preschimbe biletele. „Am acționat respectând legea în fiecare moment. Este incredibil că Guvernul încearcă să pedepsească și mai mult un sector aflat în genunchi, după ce a interzis companiilor aeriene să efectueze zboruri timp de peste un an”, potrivit sursei citate.