Raport EPG privind Planul Național Integrat pentru Energie: Lipsesc măsurile concrete

acabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice al României (PNIESC) are obiective ambițioase, dar planul de implementare și măsurile concrete lipsesc, concluzionează un raport al Energy Policy Group, care analizează versiunea preliminară a PNIESC.

Raportul identifică lipsa unor planuri concrete de punere în aplicare și a unor măsuri sectoriale specifice. De asemenea, critică utilizarea inadecvată a energiei regenerabile în anumite sectoare și lipsa unor detalii privind decarbonizarea transporturilor. Pentru îmbunătățirea PNIESC, EPG recomandă autorităților să își crească nivelul de ambiție în ceea ce privește obiectivele cheie și să implementeze măsuri specifice precum pompele de căldură în clădiri, modernizarea infrastructurii de transport și programe de împădurire.

Specialiștii EPG concuzlionează că  PNIESC stabilește obiective ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de creștere a ponderii energiei regenerabile în consumul final de energie. Cu toate acestea, raportul EPG identifică o serie de lacune majore în PNIESC. Printre cele mai importante se numără: lipsa planurilor detaliate de punere în aplicare și măsurilor sectoriale specifice, inadecvarea utilizării energiei regenerabile în industrie și clădiri sau detalii insuficiente privind decarbonizarea sectorului transporturilor.

Cei de la EPG identifică și nerespectarea pe deplin a cerințelor Directivei privind Eficiența Energetică (EED) și a obiectivelor Directivei privind Energia Regenerabilă (RED III).

Specialiștii vorbesc și despre lipsa de ambiție în strategiile de renovare pe termen lung și în reducerile globale de emisii și de absența planurilor de reducere a consumului de gaze și de îmbunătățire a stocării energiei.

Lipsesc, de asemenea, măsurilor concrete de sprijinire a cercetării și inovării în domeniul tehnologiei energiei regenerabile și de adaptare la schimbările climatice, spun specialiștii.

Recomandări pentru îmbunătățirea PNIESC:

  1. Creșterea nivelului de ambiție al obiectivelor-cheie, inclusiv dezvoltarea capacității solare și eoliene, soluțiile de stocare la scară de rețea și tehnologiile Carbon Capture and Storage (CSC).
  2. Impunerea utilizării pompelor de căldură în clădirile renovate și extinderea ratei de renovare cu 2% anual.
  3. Modernizarea infrastructurii aeroportuare, crearea de coridoare ecologice de transport maritim și implementarea zonelor cu emisii reduse.
  4. Crearea cadrului de stimulente pentru împădurire și reîmpădurire, și alocarea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare.
  5. Clarificarea responsabilităților instituționale și asigurarea unei guvernanțe eficiente și transparente.
  6. Extinderea măsurilor de tranziție echitabilă la toate sectoarele afectate, inclusiv prin crearea de programe de locuri de muncă ecologice.
  7. Efectuarea unei analize a vulnerabilității climatice cu indicatori de performanță pentru a monitoriza progresul implementării.