Raport: Probabilitatea ca zona euro să intre într-o recesiune profundă în această iarnă se diminuează

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Probabilitatea ca zona euro să intre într-o recesiune profundă în această iarnă se diminuează deoarece sprijinul fiscal mai mare din partea guvernelor, prețurile mai mici la gaze și o toamnă blândă contribuie la îmbunătățirea perspectivelor blocului, potrivit unui raport realizat de Consensus Economics, o firmă globală care realizează lunar studii și sondaje pe baza prognozelor economiștilor, scrie Financial Times.

Majoritatea prognozelor se așteaptă în continuare la o contracție a producției din zona euro în trimestrele următoare. Comisia Europeană a declarat la începutul acestei luni că se așteaptă ca economia să se contracte cu 0,5% în trimestrul al patrulea și cu 0,1% în primele trei luni ale anului viitor,  în conformitate cu estimările analiștilor din sectorul privat.

Însă încetinirea va fi mai moderată decât se temea anterior. Economiștii estimează o creștere de 3,2% în zona euro pentru 2022 în ansamblu – în creștere față de o proiecție anterioară de 2,7% din iulie, potrivit celei mai recente compilații de previziuni a Consensus Economics, care reflectă, de asemenea, rezistența mai bună decât se aștepta a blocului în cele trei luni până în septembrie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Închiderea de către Moscova a gazoductului cheie Nordstream 1 în timpul verii a alimentat temerile că regiunea va avea dificultăți în a înlocui sursele de energie rusești și a dus la o creștere a prețurilor la gaze. Însă una dintre cele mai blânde luni de octombrie din istorie a însemnat că gospodăriile și fabricile folosesc mai puțină energie, ceea ce a contribuit la menținerea instalațiilor de stocare a gazelor aproape de capacitatea maximă.

În prima săptămână din noiembrie, consumul de gaze în cele mai mari trei economii din zona euro – Germania, Franța și Italia – a scăzut cu 30% față de media 2017-2021, potrivit datelor ENTSO-E.

În septembrie, Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank, a prognozat o contracție de 2,1% pentru cele trei trimestre până la jumătatea anului 2023, pe baza unui preț al gazelor de 220 de euro pe MWh pentru această iarnă și a temerilor legate de pene de curent.

De atunci, însă, prețul european angro al gazului a scăzut la sub 110 euro pe MWh, iar Schmieding și-a revizuit prognoza privind amploarea declinului la 1,6%. De asemenea, succesul înregistrat în ceea ce privește aducerea la capacitate maximă a instalațiilor de stocare a gazelor a atenuat îngrijorările legate de faptul că industria se va confrunta cu perioade fără energie electrică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Zona euro revine pe crestere . In Romania cresterea este si ea prognozata a fi mai mare decit calificativul initial .Scumpirile , de tot felul , nu sunt altceva decit aducerea in normalitate a preturilor ce se ghideaza si dupa veniturile mereu crescute ale natiunilor din UE si totodata ele implica nevoia guvernelor tarilor membre si ale Uniunii, ca un intreg ,de bani, ce trebuie folositi spre inarmare si spre ajutorarea Ucrainei .SUA si Uniunea Europeana impreuna cu alatii lor din intreaga lume trebuie sa cistige acest razboi din Ucraina .Dealtfel Zelenki are un dublu rol ce ii ofera capacitatea de a pedala si de a cere , mereu si mereu ,sume de bani si tehnica avansata de lupta el punind la dispozitie doar resursa umana ce acum este pregatita mai peste tot in Occident .Deja preturile la petrol si gaze scad singurii perdanti fiind rusii ce si-au pierdut reteaua de gaze atasata Europei .Puturile de extractie trebuie inchise , noi capacitati de transport spre Extremul Orient trebuiesc facute .Rusia ,nu are aceasta capacitate ,in acest moment al istoriei,nici financiara si nici tehnologica .Vom trece cu totii prin iarna aceasta iar din primavara anului 2023 lucrurile vor intra in normalitate pe masura ce Rusia nu mai poate sustine razboiul .Deocamdata Occidentul nu ofera mari sume de bani si nici tehnologie de virf Ucrainei asteptind ca Rusia sa isi consume energia moment in care tehnologia cu care acum sunt pregatiti soldati ucrainieni va fi aruncata in lupta .Finalul este cunoscut deja.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.