Probabilitatea ca zona euro să intre într-o recesiune profundă în această iarnă se diminuează deoarece sprijinul fiscal mai mare din partea guvernelor, prețurile mai mici la gaze și o toamnă blândă contribuie la îmbunătățirea perspectivelor blocului, potrivit unui raport realizat de Consensus Economics, o firmă globală care realizează lunar studii și sondaje pe baza prognozelor economiștilor, scrie Financial Times.
Majoritatea prognozelor se așteaptă în continuare la o contracție a producției din zona euro în trimestrele următoare. Comisia Europeană a declarat la începutul acestei luni că se așteaptă ca economia să se contracte cu 0,5% în trimestrul al patrulea și cu 0,1% în primele trei luni ale anului viitor, în conformitate cu estimările analiștilor din sectorul privat.
Însă încetinirea va fi mai moderată decât se temea anterior. Economiștii estimează o creștere de 3,2% în zona euro pentru 2022 în ansamblu – în creștere față de o proiecție anterioară de 2,7% din iulie, potrivit celei mai recente compilații de previziuni a Consensus Economics, care reflectă, de asemenea, rezistența mai bună decât se aștepta a blocului în cele trei luni până în septembrie.
Închiderea de către Moscova a gazoductului cheie Nordstream 1 în timpul verii a alimentat temerile că regiunea va avea dificultăți în a înlocui sursele de energie rusești și a dus la o creștere a prețurilor la gaze. Însă una dintre cele mai blânde luni de octombrie din istorie a însemnat că gospodăriile și fabricile folosesc mai puțină energie, ceea ce a contribuit la menținerea instalațiilor de stocare a gazelor aproape de capacitatea maximă.
În prima săptămână din noiembrie, consumul de gaze în cele mai mari trei economii din zona euro – Germania, Franța și Italia – a scăzut cu 30% față de media 2017-2021, potrivit datelor ENTSO-E.
În septembrie, Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank, a prognozat o contracție de 2,1% pentru cele trei trimestre până la jumătatea anului 2023, pe baza unui preț al gazelor de 220 de euro pe MWh pentru această iarnă și a temerilor legate de pene de curent.
De atunci, însă, prețul european angro al gazului a scăzut la sub 110 euro pe MWh, iar Schmieding și-a revizuit prognoza privind amploarea declinului la 1,6%. De asemenea, succesul înregistrat în ceea ce privește aducerea la capacitate maximă a instalațiilor de stocare a gazelor a atenuat îngrijorările legate de faptul că industria se va confrunta cu perioade fără energie electrică.