Rata inflației din SUA s-ar putea apropia de nivelul maxim din ultimele patru decenii

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Analiștii se așteaptă ca ritmul vertiginos al creșterilor prețurilor de consum din SUA să se fi menținut la un nivel maxim de patru decenii în aprilie, în ciuda moderării ușoare, subliniind urgența eforturilor Rezervei Federale de a elimina inflația, scrie Financial Times.

Potrivit unei previziuni realizate de Bloomberg, indicele prețurilor de consum este programat să fi crescut cu un ritm anual de 8,1% luna trecută, puțin mai mic decât creșterea de 8,5% înregistrată în martie.

Se preconizează că prețurile au crescut cu 0,2% față de luna precedentă, mai lentă decât creșterea de 1,2% înregistrată în martie, alimentată de creșterea costurilor energiei și alimentelor legate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Cu toate acestea, eliminând articolele volatile precum alimentele și energia, creșterea lunară a indicelui prețurilor de consum de bază este de așteptat să fi crescut marginal, cu 0,1 punct procentual, până la 0,4%. Pe o bază anuală, aceasta ar însemna o creștere de 6%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Datele, care vor fi publicate de Biroul de Statistică a Muncii, ar putea semnala începutul unui vârf în creștere a inflației din epoca pandemiei de coronavirus, cauzată de cererea aprinsă a consumatorilor, cuplată cu blocaje severe ale lanțului de aprovizionare.

Economiștii se așteaptă, în general, ca ritmul de creștere a prețurilor de consum să se modereze și mai mult de la aceste niveluri, pe măsură ce efectele imediate ale războiului din Ucraina se reduc. Citirea anuală a inflației ar trebui, de asemenea, să înceapă să scadă în lunile următoare, deoarece începe să fie comparată cu nivelurile ridicate înregistrate anul trecut.

Cu toate acestea, dovezile conform cărora presiunile prețurilor nu mai sunt un fenomen exclusiv sectoarelor cele mai afectate de perturbările legate de pandemie – ci mai degrabă o tendință generală care afectează toate sectoarele – a stârnit îngrijorarea că inflația devine o problemă persistentă.

Președintele american Joe Biden a subliniat marți că lupta împotriva inflației este „provocarea economică principală” a administrației sale, în timp ce și-a exprimat sprijinul pentru eforturile Fed de a controla inflația.

Fed și-a intensificat eforturile pentru a limita presiunile asupra prețurilor, implementând prima sa creștere de jumătate de punct a ratei dobânzii în mai mult de două decenii în această lună. Alte creșteri sunt așteptate în iunie și iulie și, potențial, chiar în septembrie, rata fondurilor federale fiind așteptată să ajungă la 2,7% până la sfârșitul anului. Reducerea de către Fed a bilanțului său de 9 miliarde de dolari va începe și în iunie.

Comentarii

  1. Pierdeti timpul cu niste articole inutile. Problema e natura umana de care nu vad scris absolut nimic. Nu mai vorbim de solutii.

    Ironic, fix crizele de genul pun omul la colt, pt. cugetare. Problema e ca pestisorul auriu are memoria scurta. Scoate capul, vede ca s-a dus ghiuleaua, se reapuca de vechiul obicei …

    Va ziceam inca de acum ceva anisori de Pinker, de Sapolsky, n-ai cu cine. Babuinul babuin ramane.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.