Rata inflației în Marea Britanie a sărit la 10,1% în iulie, prima dată când a înregistrat o creștere anuală de două cifre în mai bine de patru decenii, scrie Financial Times.
Inflația prețurilor de consum, determinată de creșterea prețurilor la alimente, a crescut de la 9,4% în iunie la cel mai ridicat nivel din februarie 1982. Inflația a depășit așteptările economiștilor, care estimau că rata va urca până la 9,8%.
Oficiul Național de Statistică a precizat că majorarea prețurilor din iulie – 0,6% numai în această lună – a fost neobișnuită, deoarece prețurile scad în general în iulie, într-o perioadă de vânzări pe străzile mari. Luna trecută, rata inflației a fost cea mai mare pentru orice lună iulie de când au început măsurătorile lunare comparabile în 1988, a adăugat agenția de statistică.
Grant Fitzner, economist-șef la ONS, a declarat că „o gamă largă de creșteri de prețuri a dus la creșterea inflației și luna aceasta”.
El a precizat că pâinea, produsele lactate, carnea și legumele au fost bunurile care au contribuit cel mai mult la creșterea inflației; un efect secundar a fost reprezentat de prețurile mai mari pentru mâncarea la pachet. Având în vedere haosul de pe aeroporturi și oferta restrânsă de zboruri, prețul pachetelor de vacanță a crescut, de asemenea, mult mai rapid în acest an decât în 2021.