Rata medie a inflaţiei în Moldova va fi de 27,3% în anul 2022 – prognoza Băncii Naţionale/ De ce în este inflația mai mare decât în alte țări

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Rata medie anuală a inflaţiei în Moldova va fi de 27,3% în anul 2022, iar în 2023 – de 16,5%. Corespondentul Infotag transmite că aceste date din noua prognoză a Băncii naţionale (BNM) referitoare la indicele preţurilor de consum pentru anul curent au fost prezentate vineri de guvernatorul acesteia, Octavian Armaşu, scrie Infotag, citată de Rador.

La o întâlnire cu jurnaliştii de la Clubul de presă economică, bancherul a spus că a doua prognoză a inflaţiei a fost elaborată de specialiştii băncii după începerea războiului din Ucraina, care a avut un impact mare asupra creşterii preţurilor în regiune, inclusiv în Moldova.

El a explicat şi din ce motiv rata inflaţiei din Moldova (peste 27%, ţinând cont de aprilie) este cea mai înaltă printre ţările din regiune.

“Avem o pondere foarte mare a alimentelor de import în coşul de consum, fapt ce afectează negativ indicele preţurilor de consum. Din acest motiv, cel mai mare impact asupra creşterii inflaţiei l-au avut produsele alimentare (11%), preţurile reglementate la resursele energetice (7,1%), produsele petroliere (2%)”, a menţionat bancherul.

El s-a referit şi despre neconcordanţa dintre tarifele la energie reglementate de stat şi costurile de piaţă ale acestora.

“Indicatorul creşterii medii a tarifelor la gaz, electricitate, căldură, utilităţi, călătorii cu transportul creştea până de curând cu 0,3% pe an. Preţurile pentru aceste servicii au fost menţinute artificial la un nivel redus. Şi abia din noiembrie 2021 au început să crească cu o medie de 10-16% pe lună”, a explicat Armaşu.

În ultimele cinci luni, preţul energiei electrice a crescut cu 34,9%, la căldură – cu 99%, la gaze naturale – 22,6%, la călătoriile cu avionul – cu 28,7%.

“Evident, în Moldova, punctul de plecare al creşterii tarifelor şi al alinierii acestora la preţurile pieţei a fost foarte scăzut”, a spus Armaşu.

Potrivit acestuia, inflaţia va atinge vârful în al treilea trimestru al anului 2022, după care se aşteaptă că preţurile vor începe încet să scadă.

De ce în Republica Moldova inflația e mai mare decât în alte țări

Șeful BNM a menționat că în prezent toate economiile, inclusiv cele avansate, se confruntă cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice și a războiului din țara vecină – Ucraina, scrie și Jurnal, citată de Rador.

„Sunt tot mai puțini din cei care cred că inflația are un caracter tranzitoriu. Băncile centrale sunt puse în situația de a înăspri politica monetară. De rând cu celelalte bănci, Banca Națională a Moldovei, prin restricționarea politicii monetare, urmărește să atenueze efectele șocurilor inflaționiste și să asigure stabilitatea financiară”, a subliniat Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a precizat că valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.

Octavian Armașu a explicat că în Republica Moldova inflația este mai mare decât în alte țări din mai multe cauze, inclusiv ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibru în economie care se trag din trecut sub formă de tarife neajustate la timp.

„Inflația va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară mai restrictivă, care va permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru și creșterea economică la nivelul potențial, dar și asigurarea stabilității monedei naționale. Tot ce face Banca Națională este pentru ca țara noastră să depășească dificultățile actuale și să ajungă la un echilibru economic”, a subliniat guvernatorul.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *