Numărul locurilor de muncă înfiinţate de angajatorii americani în iunie a depăşit estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului rămâne aproape de nivelul scăzut anterior pandemiei, un indiciu al solidităţii persistente a pieţei muncii, care ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze luna aceasta rata dobânzii, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 372.000 de locuri de muncă luna trecută. Datele pentru mai au fost uşor revizuite, indicând că au fost create 384.000 de locuri de muncă, faţă de 390.000 raportate iniţial. Rata şomajului în SUA s-a menţinut în iunie la 3,6%, pentru a patra lună consecutiv.
Economiştii mizau pe crearea a aproximativ 268.000 de noi locuri de muncă în iunie.
Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.
Cele mai multe industrii au recuperat toate locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei, cu excepţia ospitalităţii şi recreerii, industriei manufacturiere, a îngrijirii sănătăţii, a comerţului en-gros şi a educaţiei locale guvernamentale.
În timp ce se reduce cererea în sectorul producerii de bunuri, afacerile din vastul sector al serviciilor sunt disperate să găsească angajaţi. La finalul luni mai erau 11,3 milioane de locuri de muncă vacante, sau 1,9 slujbe pentru fiecare şomer.
În 15 iunie, Rezerva Federală a SUA a majorat cu 0,75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată. De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni. Analiştii se aşteaptă ca luna aceasta Fed să anunţe o nouă majorare cu 0,75 de puncte procentuale a ratei dobânzii.
În iunie, câştigurile medii orare au urcat cu 0,3%, după un avans de 0,4% în mai. Creşterea anuală a salariilor a încetinit în iunie la 5,1%, de la 5,3% în mai. Analiştii apreciază că presiunile salariale rămân ridicate.