Reacția Nuclearelectrica la articolul Economedia despre consultanța de 17 milioane euro pentru pregătirea directorimii: „Este o investiție în personal calificat pentru următorii 15-20 ani pentru dezvoltarea programul nuclear românesc”

Nuclearelectrica 3 Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, afirmă că licitația de 76 milioane euro pentru achiziția de servicii de consultanță, coaching și mentorat în activități manageriale, vizați fiind directorii companiei, „este o investiție în personal calificat pentru următorii 15-20 ani pentru dezvoltarea programul nuclear românesc”.

Compania a transmis un drept la replică, după ce Economedia a scris anterior despre acest contract. Ce activități va presa consultantul desemnat, cităm din caietul de sarcini: “Obiectul achiziţiei îl constituie în principal următoarele categorii de servicii: a) Coaching, care va fi oferit managerilor de top (Director de operare, Director tehnic, Director de sucursala și Ingineri șefi); b) Mentorat, care va fi oferit managerilor de top pentru a dobândi abilități și cunoștințe bazate pe experiență, care sunt necesare pentru rolul lor de conducere și pentru a-și îmbunătăți abilitățile de management și conducere; c) Consultanță, în urma căreia managerii de top vor dobândi abilitățile manageriale și de conducere menționate în Caietul de sarcini. Promitentul Prestator va acoperi în mod continuu următoarele domenii de expertiză: (i) Eficiență organizațională; (ii) Siguranță operațională; (iii) Suport pentru operare; (iv) Zone comune de evaluare.”

Nuclearelectrica susține, în răspunsul adresat Economedia, că procedura de achiziție „se referă la contractarea serviciilor de coaching și mentorat pentru personalul de conducere al CNE Cernavodă în conformitate cu standardele naționale și internaționale de securitate nucleară privind pregătirea personalului de conducere al organizațiilor responsabile pentru exploatarea instalațiilor nucleare”.

„Este o investiție în personal calificat pentru următorii 15-20 ani pentru dezvoltarea programul nuclear românesc, așa cum s-a pocedat și la prima generație pregătită pentru Unitățile 1 și 2. Planul de dezvoltarea a personalului este aliniat la standardele și recomandările de specialitate ale industriei la nivel global”, arată compania.

Nuclearelectrica mai susține că, așa cum menționează și în caietul de sarcini pentru achiziția de Servicii de consultanță pentru echipa de conducere a CNE Cernavodă, compania are în plan dezvoltarea de proiecte strategice esențiale pentru securitatea energetică a României: retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, proiectul reactoarelor modulare mici, proiecte care vor crește contribuția energiei nucleare în sistemul energetic național de la 20% în prezent, la aprox. 36% la nivelul anilor 2031/2031, luând în considerare o creștere a consumului de aprox. 2% anual. Suplimentar, compania dezvoltă și alte proiecte esențiale pentru menținerea programului nuclear românesc la cele mai înalte standarde de securitate nucleară și siguranță pentru mediu, populație și angajați, precum prima instalație de detritiere a apei grele din Europa, care va fi instalată la CNE Cernavodă, mai arată punctul de vedere. În același timp, conform studiilor industriei nucleare, realizate la nivel global, cele două reactoare de la CNE Cernavodă, se află în top 3, pe locurile 1, respectiv 3, în ceea ce privește factorul de capacitate și implicit securitatea nucleară, comparând peste 440 reactoare aflate în operare în lume.

„Aceste standarde înalte de performanță se mențin printr-o cultură de Securitate Nucleară riguroasă și o Cultură de Îmbunătățire Continuă, impuse de către WANO (World Association of Nuclear Operators) și INPO (Institute of Nuclear Power Operations), care prioritizează dezvoltarea leadershipului și a talentelor, învățarea continuă, stabilirea celor mai înalte standarde de excelență și respectarea acestora.

Fiind membră a WANO (World Association of Nuclear Operators) Atlanta Center, INPO (Institute of Nuclear Power Operations), IAEA (Internațional Atomic Energy Agency), precum și a altor forumuri internaționale ale industriei nucleare, CNE Cernavodă urmărește obiective la nivel de excelență în industrie și este responsabilă pentru dezvoltarea unui program amplu de pregătire și menținere a excelenței profesionale și a celor mai înalte standarde de operare.

În prezent, compania traversează un proces de schimb de generații și transfer generațional pentru proiectele curente de operare. De asemenea, compania are în desfășurare un amplu program de dezvoltare a proiectelor de investiții și un program de atragere și pregătire a unei noi generații de angajați care să mențină standardele de operare curente la cel mai înalt nivel, dar și să dezvolte și opereze viitoarele proiecte de investiții. În acest context, folosind cele mai bune practici internaționale de pregătire ale industriei nucleare la nivel internațional, pentru soluționarea acestei zone de îmbunătățire a fost identificată nevoia unui contract de servicii externe de consultanță în management pentru echipa CNE Cernavodă, oferită de o echipă de experți din industria nucleară de top la nivel global. Expertiză de top externă care va fi folosită pentru dezvoltarea managerială (coachingul și mentorat) și pentru îmbunătățirea proceselor și performanței. Schimbul de generații și dezvoltările ulterioare legate de proiectele noi, impun această abordare, care este similară industriei și care se poate realiza printr-un contract cadru multiannual (4 ani) care conferă flexibilitatea necesară folosirii unei expertize corelate cu nevoile centralei”, arată compania.

Nuclearelectrica mai susține că „acest proces este similar celui de perfecționare a personalului de la punerea în funcțiune a Unităților 1 și 2 și are în vedere pregătirea continuă prin coaching și mentorat a personalului de conducere pentru menținerea nivelului de excelență în operare, cultură de securitate nucleară și performanțe de top. Acestea au reprezentat timp de aproape 27 de ani prioritatea Nuclearelectrica și a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă și au stat la baza rezultatelor internaționale ale centralei, fiind în prezent considerată una dintre cele mai performanțe la nivel global din perspectiva factorului de capacitate, corelat cu nivelul înalt de securitate nucleară, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al resursei umane”.

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *