Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica explică etapele dezvoltării și când vor fi puse în funcțiune

centrala nucleara de la cernavoda

Compania națională Nuclearelectrica a detaliat, miercuri, etapele dezvoltării reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă și când vor fi puse în funcțiune. Reamintim că tot miercuri agenția oficială de creditare la export a Statelor Unite, US EximBank, a anunțat că a înmânat autorităților române două scrisori de intenţie privind împrumuturi de peste 3 miliarde de dolari pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă.

US Exim Bank este interesantă așadar de finanțarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unitățile 3 și 4 de la Cernavoda, dezvoltat de filiala Societății Naționale Nuclearelectrica SA.

Pe baza informațiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanțarea până la 50 de milioane de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și până la 3 miliarde de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, transmite Nuclearelectrica.

România are un parteneriat îndelungat și de încredere cu SUA în domeniul nuclear, încheiat în octombrie 2020, prin Acordul interguvernamental (IGA) România – SUA în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României, conform Legii nr. 200/2021. Scrisorile de intenție ale US Exim urmează Memorandumului de Înțelegere (MOU) semnat în octombrie 2020, prin care US Exim Bank și-a exprimat interesul de a finanța proiecte majore de investiții în domeniul energiei în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

„Scrisorile de interes ale US Exim Bank reconfirmă parteneriatul pe termen lung dintre SUA și România în domeniul sectorului nuclear, sprijinind dezvoltarea Unităților 3 și 4 la timp pentru a atinge obiectivele de climă și securitate energetică ale României.   În condițiile în care Nuclearelectrica s-a angajat să finalizeze la cele mai înalte standarde de siguranță și excelență Unitățile 3 și 4 și să demonstreze încă o dată capacitatea și poziția de lider a României în domeniul nuclear, calitatea produselor și serviciilor americane va aduce un plus de valoare și ne va sprijini în atingerea obiectivelor”, transmite compania românească de stat.

Etapele de dezvoltare a proiectului Unităților 3 și 4

Aprobată în aprilie 2021 de către Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Nuclearelectrica, Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CANDU de la Centrala Nucleară Cernavoda este implementată în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare.

Etapa 1, cea actuală, demarată la sfârșitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, inițiată prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentații de inginerie și securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licențiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiție.

La 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de proiectare și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentației necesare pentru inițierea Proiectului unităților CANDU 3 și 4.

Etapa 2 a proiectului (Lucrări preliminare) constă în efectuarea lucrărilor preliminare și se estimează că va dura până la 30 de luni. Această etapă va consta în pregătirea ingineriei critice (“Limited Notice to Proceed – LNTP”) pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării și convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obținerea Licenței de securitate nucleară pentru construcție, reevaluarea fezabilității Proiectului pe baza unor indicatori tehnici și economici actualizați și adoptarea Deciziei finale de investiție (FID), pentru trecerea la Etapa III (Construcție).

Etapa 3 a Proiectului constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în funcțiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.

Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea Industriei Nucleare Românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențiala participare a Industriei Nucleare Românești, cu referire la bunurile și serviciile identificate în acest studiu, poate fi evaluată la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a Contractului de Inginerie, Achiziție, Construcție și Management, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. Studiul estimează, de asemenea, că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

Foto: Centrala de la Cernavodă / Ministerul Economiei

Comentarii

  1. Toate companiile care au executat lucrai de constructii , montaj utilaje si instalatii electrice si automatizare pentru unitatile U1 si U2 au falimentat. Nu mai exista specialisti in domeniu si nici muncitori calificati , in special sudori. Toate lucrarile fiind obligatoriu sa fie in sistem de managementul calitatii NUCLEAR .
    Asa ca …….

    In rest numai de bine.
    P.S. Am lucrat si la U1 si la U2 asa ca stiu ce spun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *