Record de tranzacționare în ianuarie la Bursa de Valori București. Care a fost cea mai activă zi

aero bvb foto

Investitorii prezenţi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au realizat pe 25 ianuarie un nou record de tranzacţionare în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii: peste 16.100 de ordine efectuate într-o singură zi, potrivit unui raport lunar al BVB, citat de Agerpres.

Conform BVB, volatilitatea din pieţele internaţionale a cuprins în ianuarie şi piaţa de capital din România, iar activitatea investiţională s-a intensificat pe fondul accentuării incertitudinilor externe. Printre factorii care au influenţat decisiv pieţele de capital în ianuarie se numără reaşezarea unor strategii investiţionale după un an 2021 record, ceea ce s-a tradus prin recalibrarea unor poziţii deţinute anterior de investitori, escaladarea evenimentelor privind situaţia tensionată din Ucraina, precum şi reanalizarea aşteptărilor investitorilor în ceea ce priveşte o rată crescută a inflaţiei şi anticiparea direcţiei băncilor centrale de a creşte dobânda de referinţă.

Piaţa de capital din România s-a conectat în ianuarie la aceste tendinţe, ceea ce a condus la creşteri record ale unor parametri de lichiditate ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), spun reprezentanții bursei. La acest capitol se remarcă numărul de tranzacţii, care a atins un nou record istoric în şedinţa de tranzacţionare din 25 ianuarie, când au fost realizate 16.106 tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare la nivelul Pieţei Reglementate şi al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare. A fost pentru prima dată când a fost depăşit pragul de 16.000 de tranzacţii la nivelul unei şedinţe bursiere. Recordul anterior fusese realizat în şedinţa din 24 august 2015, cu 15.981 tranzacţii.

În interiorul pieţei, mişcări semnificative au fost realizate în luna ianuarie în ceea ce priveşte tranzacţiile cu acţiuni listate pe Piaţa Reglementată: valoarea acestor tranzacţii a crescut cu 158% comparativ cu luna ianuarie a anului anterior şi a depăşit 2 miliarde lei, echivalentul a 400 milioane euro. Creşteri semnificative ale valorii de tranzacţionare cu acţiuni au avut loc şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, acolo unde valoarea totală a acţiunilor tranzacţionate în ianuarie anul acesta a fost de 80 milioane lei, în urcare cu peste 50% faţă de nivelul de 53 milioane lei din ianuarie 2021.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare realizată în ianuarie cu toate tipurile de instrumente financiare a depăşit 110 milioane lei (22,3 milioane euro) pe Piaţa Reglementată, reprezentând o dublare faţă de nivelul de 54 milioane lei (11 milioane euro) din ianuarie 2021. Acelaşi indicator de lichiditate pe SMT a arătat o creştere de 44% faţă de prima lună a anului anterior: de la 4,35 milioane lei la 6,26 milioane lei. Piaţa de capital din România a încheiat prima lună din an în teritoriu pozitiv: +1% pentru indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 19 companii, şi +1,6% pentru indicele BET-TR, care include şi dividendele.

“Am început anul 2022 în forţă după ce anul anterior piaţa de capital a înregistrat mai multe recorduri. Rezultatele foarte bune pe care le obţinem se datorează acţiunilor depuse de către toţi stakeholderii implicaţi în piaţa de capital. Este meritul tuturor participanţilor la piaţă uniţi în jurul BVB pentru că împreună am făcut posibile o serie de performanţe fără precedent. Avem în faţă un an cu multe oportunităţi, dar şi cu provocări pe măsură. România are şansa de a se poziţiona ca un reper de stabilitate în regiune şi de a fi o destinaţie atractivă pentru sursele de capital. În plus, piaţa de capital din România este pregătită să facă faţă oricăror provocări şi a demonstrat acest lucru în multiple ocazii”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Sursa foto: BVB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *