Reducerea costurilor la Commerzbank, în cazul unei fuziuni cu UniCredit, ar afecta sediul central, nu sucursalele, spune șeful băncii italiene

Andrea Orcel, Unicredit Andrea Orcel, Unicredit / Foto: UniCredit

Reducerile de costuri la Commerzbank în cazul în care UniCredit ar cumpăra rivalul său german ar afecta în principal sediul central și nu rețeaua de sucursale, a declarat vineri CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel, citat de Economist, scrie Reuters.

UniCredit a construit o participație de aproape 21% în Commerzbank, sub rezerva aprobării de supraveghere, și a declarat că vede o fuziune ca fiind cel mai bun rezultat.

De asemenea, a semnalat posibilitatea de a vinde participația cu profit, după ce a utilizat instrumente derivate pentru a stabili un plafon pentru eventualele pierderi. O astfel de mișcare ar duce acțiunile Commerzbank într-o scădere puternică.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În comentariile publicate în The Economist, Orcel a declarat că respinge ideea mutării sediului central al UniCredit în Germania, unde s-ar afla majoritatea activelor, în cazul în care ar reuși să încheie o fuziune.

UniCredit declarase deja că nu există niciun motiv să își mute sediul central în afara Italiei, după ce vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat că banca ar trebui să își păstreze baza legală în Italia – un subiect sensibil în Italia, după ce unele companii de top și-au mutat domiciliul legal în străinătate.

Predecesorul lui Orcel, Jean Pierre Mustier, care a lucrat și la preluarea Commerzbank, a studiat inițial crearea unei subholdinguri listate în Germania pentru a găzdui operațiunile din străinătate ale UniCredit.

Băncile germane beneficiază de costuri de finanțare mai mici decât creditorii italieni, datorită solvabilității mult mai puternice a Germaniei în comparație cu cea a Italiei.

UniCredit controlează creditorul german HVB, unde costurile reprezentau la sfârșitul lunii iunie 39% din venituri, față de 59% la Commerzbank.

„Orcel spune că personalul de conducere de la centrul corporativ va suporta cea mai mare parte a reducerilor, implicând puține închideri de sucursale”, a scris The Economist.

UniCredit lucrează pentru a-și reduce operațiunile de la sediul central din Italia, a scris Reuters. Personalul de la sediul central care se pensionează anticipat va fi înlocuit cu personal nou în sucursale, iar 600 de angajați de la sediul central sunt recalificați pentru a fi transferați în cea mai mare parte către rețeaua de sucursale.

În cazul unei fuziuni, centrele corporative reduse atât în Italia, cât și în Germania ar putea ajuta UniCredit să facă față nevoii de a-și păstra sediul central al grupului în Italia pentru a evita iritarea guvernului, având în același timp o prezență solidă în ceea ce privește funcțiile de bază în Germania, care ar deveni cea mai mare piață a sa.

UniCredit este „foarte, foarte mândră” de rădăcinile sale italiene și mutarea în nord ar însemna să cedeze presiunii politice (germane), a declarat Orcel, citat de The Economist.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: