Reforma sistemului de pensii, asumată prin PNRR: Ministerul Muncii va contracta servicii de asistenţă tehnică de la Banca Mondială

Pensionari Agerpres Nicoleta Pana sursa foto: Agerpres/ Nicoleta Pană

Ministerul Muncii va contracta de la Banca Mondială servicii de asistenţă tehnică pentru a implementa reforma sistemului public de pensii aşa cum este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit unui memorandum aprobat marţi de Guvern și citat de Agerpres.

Economedia.ro a scris în premieră că Banca Mondială va face consultanța pentru reformă, atât pe legea pensiilor, cât și pe legea salarizării. Vezi aici mai multe detalii.

„A fost aprobat un memorandum iniţiat de Ministerul Muncii. Face parte din angajamentele asumate în cadrul PNRR şi, în baza acestei aprobări date de memorandumul din Guvern, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va contracta serviciile de asistenţă tehnică de la Banca Mondială pentru a implementa reforma sistemului public de pensii aşa cum este menţionată în PNRR”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la Palatul Victoria.

Sistemul public de pensii al României este într-un deficit cronic, iar guvernul s-a angajat prin PNRR să realizeze o reformă substanțială, astfel încât pensiile să fie plătite doar pe principiul contributivități.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 6 milioane euro (24 de milioane lei) pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor. Schimbarea acestor legi care vizează direct circa 7 milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe. Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi. (Detalii aici și aici)

Acest contract reprezintă și un jalon din PNRR, mai precis „asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice”. Acest obiectiv trebuia bifat până la finalul anului.

Cu toate acestea, la licitația publică anunțată în SICAP, o singură asociere de firme, condusă de firma de consultanță Ernst&Young, și-a manifestat interesul și a depus o ofertă în acest sens. Drept urmare, Ministerul Muncii a decis să anuleze licitația, pe 2 decembrie pentru lotul 1 (reforma pensiilor) și pe 14 decembrie 2021 pentru lotul 2 (reforma legii salarizării). Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat pentru Hotnews.ro că a demarat discuțiile pentru expertiza necesară cu Banca Mondială.

(sursa foto: Agerpres/ Nicoleta Pană)

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *