Reintră în producție un zăcământ de gaze. Importul crește la un nivel record

Sonda exploatare gaze naturale Romgaz

Producția internă de gaze a revenit la peste 23 de milioane de metri cubi zilnic, odată ce zăcământul de la Hurezani, al Petrom, a reintrat în producție, după o revizie de 10 zile, se vede din datele interactive Transgaz. În mod normal, producția ar mai trebui să crească puțin, până la nivelul de 23,8 – 24 milioane de metri cubi, întrucât Hurezani contribuie la producția internă a României cu circa 3 milioane de metri cubi iar până ieri acest indicator arăta 20,8 milioane de metri cubi.

Ce surprinde este nivelul importurilor, care a crescut până la 15,3 milioane metri cubi. Tot acest import este din Bulgaria, dar sursa gazului poate fi rusească, azeră sau gaz natural lichefiat (GNL) descărcat de pe metanierele ce acostează în terminalele de la Mediterana. Cea mai mare parte a acestor cantități externe reprezintă tranzit asigurat de România pentru vecinii Ucraina, Ungaria și Republica Moldova. Cele mai mari cantități curg către unguri, gazoductul fiind plin la 100% din capacitate, așa cum Economedia.ro a mai relatat.

Faptul că tranzitul de gaze pe care România îl prestează pentru Ungaria poate avea legătură cu faptul că cealaltă rută sudică prin care ungurii aduceau gaze din Rusia (fiind într-un contract pe termen lung cu Gazprom) a devenit brusc mai scumpă. În urmă cu o săptămână, Guvernul de la Sofia a decis să pună o taxă suplimentară pe gazele rusești care-i tranzitează țara, în drumul lor către Ungaria, Serbia și sudul Europei. Atât sârbii, cât și ungurii, au protestat împotriva acestei decizii, precizând că Sofia pune intenționat în pericol securitatea în aprovizionare a celor două țări. Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia via conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria, Serbia şi alte părţi din Europa de Sud.

Din tot importul, rămân în țară peste 3 milioane de metri cubi, care fie intră în consum fie se stochează în depozite.

Surprinde volumul mare al surselor de gaze disponibile în România – 39 de milioane de metri cubi, în condițiile în care vremea este caldă, neobișnuit de caldă pentru această perioadă. Acest lucru poate fi pus pe seama reluării activității, la 50% din capacitate, la Azomureș, producătorul de îngrășăminte care reprezintă cel mai mare consumator individual de gaze din țară.

Sursa foto: Romgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *