România are cel mai scăzut procent de tineri angajați în timpul studiilor dintre țările UE: Doar 3,3% din total. În Europa, rata e de 25%

tineri, start up nation, laptop, adolescenti, business sursa foto: Unsplash/ John Schnobrich

În 2023, 25,7% dintre tinerii europeni (cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani) erau angajați în timpul educației formale, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE. În timp ce 71,4% au rămas în afara forței de muncă, 2,9% au fost disponibili pentru angajare și au căutat în mod activ un loc de muncă (șomeri) în timpul educației formale. România are cea mai scăzută rată dintre țările UE.

În ciuda faptului că un sfert dintre tinerii europeni sunt angajați în timpul studiilor, această statistică prezintă diferențe substanțiale la nivel național. Țările de Jos (74,5%), Danemarca (52,6%) și Austria (46,2%) au înregistrat cele mai mari procente de tineri angajați în timpul educației formale. În schimb, România (2,3%), Slovacia (5,8%) și Ungaria (6,1%) au raportat cele mai scăzute procente dintre țările UE.

Young people in formal education by labour status. 2023. Bar chart - Click below to see full dataset

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cele mai mari procente de tineri din învățământul formal care sunt disponibili pentru un loc de muncă și caută în mod activ un loc de muncă în UE au fost înregistrate în Suedia (13,8%), Finlanda (8,3%) și Danemarca (6,9%). La celălalt capăt al scalei, Ungaria (0,4%), Cehia (0,8%) și Polonia (0,9%) aveau mai puțin de 1% dintre tinerii care își căutau un loc de muncă în UE.

Diferențe semnificative între femei și bărbați

Bărbații au prezentat o participare mai scăzută la educația formală, în toate grupele de vârstă și în toate situațiile de angajare. În același timp, în toate grupele de vârstă, bărbații au înregistrat o participare mai mare la forța de muncă.

Cu toate acestea, un procent mai mare de femei decât de bărbați cu studii formale erau susceptibile de a fi în afara forței de muncă, cea mai mare discrepanță înregistrându-se în grupul de vârstă 20-24 de ani. De asemenea, mai multe femei decât bărbați au rămas în afara sistemului de educație și a forței de muncă. Cele mai pronunțate diferențe au fost înregistrate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25-29 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: