România are patru scanere în vămi, în decembrie vor deveni operaţionale încă cinci, iar în 2025 vor fi amplasate opt scanere în birourile vamale de frontieră, potrivit datelor Autorităţii Vamale Române, transmite Agerpres.
- Economedia a scris anterior că scannerele pentru Vamă sunt livrate de către firma MBT, controlată de Mircea Tudor, omul de afaceri care s-a remarcat, de-a lungul timpului, cu mai multe licitații câștigate cu instituții ale statului în domeniul livărilor de elemente de securitate. Această firmă a mai furnizat și în trecut sisteme mobile de scanare pentru Vamă, inclusiv o parte dintre cele care au ajuns în stare de nefuncționare începând din 2016 în inventarul Vămii, ca urmare a lipsei mentenanței.
„Începând cu luna mai 2024 sunt utilizate trei sisteme de scanare cu raze X (sisteme de securitate) în birourile vamale de frontieră Albiţa şi Galaţi-Giurgiuleşti, respectiv: în biroul vamal de frontieră Albiţa au fost instalate două sisteme de scanare: un sistem de scanare cu raze X mobil pentru controlul mijloacelor de transport greu (camioane/containere) şi un sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor; în biroul vamal de frontieră Galaţi-Giurgiuleşti a fost instalat un sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor. În luna octombrie 2024 în Biroul vamal de frontieră Siret a fost pus în funcţiune primul sistem de scanare fix cu raze X a mijloacelor de transport greu (camioane/containere)”, se arată în răspunsul Autorităţii.
Calendarul estimat de livrare al sistemelor de scanare prevede ca în luna decembrie 2024 să devină operaţionale încă cinci scanere în următoarele puncte de frontieră: Constanţa Nord, Siret, Isaccea, Halmeu şi Moraviţa.
În anul 2025 vor fi amplasate opt scanere în birourile vamale de frontieră: Galaţi-Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea. În 2026 vor fi operaţionale nouă scanere în birourile vamale de frontieră: Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea.
De asemenea, instituţia a precizat care sunt cele mai importante rezultate obţinute cu ajutorul scanarelor până în prezent.
„De la data punerii în funcţiune a scanerelor menţionăm următoarele descoperiri, diverse ca şi categorie, astfel: în cadrul Biroului vamal de frontieră Albiţa: peste 53.000 euro, 123.000 lei moldoveneşti şi 3.100 ţigarete au fost descoperite de către inspectorii vamali ca urmare a scanării a două microbuze care veneau din Republica Moldova. Atât banii nedeclaraţi, cât şi ţigările de contrabandă, erau ascunse în plafonul microbuzelor şi au fost detectate cu ajutorul sistemului de scanare. În data de 14 august 2024 în urma scanării efectuate au rezultat indicii care au impus continuarea controlului fizic şi astfel au fost descoperite ascunse în plafonul microbuzului următoarele bunuri: trei pistoale (cu încărcător) marca Baikal fără serie, un pistol tip revolver cu seria A4116 şi 524 cartuşe letale calibrul 9 mm marca Luger. În cadrul Biroului vamal de frontieră Galaţi-Giurgiulesti, în data de 24 iulie 2024, ca urmare a analizei de risc locale efectuate de inspectorii vamali, la scanarea unui autoturism inspectorii vamali au identificat un număr de cinci tuburi de cartuşe de diferite calibre provenind de la muniţie de război”, se menţionează în documentul răspunsul AVR.