România este pe ultimul loc în UE după ponderea pensionarilor care continuă să lucreze. Peste jumătate dintre ei o fac din motive financiare

Pensionari Sursa foto: pexels.com

Majoritatea persoanelor care au ieșit la pensie în UE nu a lucrat (22,4%) sau a încetat să lucreze (64,7%) în cele 6 luni care au urmat primirii primei lor pensii pentru limită de vârstă, arată datele publicate de Eurostat, biroul statistic al UE. Doar 13% au continuat să lucreze. România a fost țara în care s-a înregistrat cea mai mică pondere de persoane care au continuat să lucreze: doar 1,7%. Mai mult de jumătate dintre ei au făcut-o din motive financiare.

Dintre cei care au continuat să muncească, aproximativ jumătate au continuat ca înainte, în timp ce pentru cealaltă jumătate au avut loc schimbări, cum ar fi schimbarea locului de muncă, reducerea numărului de ore de lucru sau un al doilea loc de muncă în timp ce au renunțat la primul loc de muncă.

Ponderea cea mai mare a persoanelor care au continuat să lucreze a fost înregistrată în țările baltice, Estonia (54,9%), Letonia (44,2%) și Lituania (43,7%), în timp ce ponderea cea mai mică a fost înregistrată în România (1,7%), Grecia (4,2%) și Spania (4,9%).

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Principalele motive pentru care persoanele au continuat să lucreze după ce au primit o pensie pentru limită de vârstă au fost plăcerea de a lucra și de a fi productive (declarate de 36,3% dintre persoane) sau necesitatea financiară (28,6%).

Dorința de a menține integrarea socială (11,2%) și atractivitatea financiară a muncii (9,1%) au fost, de asemenea, menționate ca motive pentru a continua să lucreze. O proporție mai mică, de 3,5%, a continuat să lucreze pentru că partenerul lor era încă angajat.

Danemarca (61,0%), Țările de Jos (59,6%) și Italia (51,7%) au înregistrat cea mai mare proporție de persoane care au continuat să lucreze pentru că le-a plăcut. În schimb, cel mai mic procent de persoane care au raportat acest motiv a fost în Spania (17,9%), Cipru (19,1%) și Slovacia (20,4%).

Pe de altă parte, necesitatea financiară a fost principalul motiv pentru a continua să lucreze în Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgaria (53,6%), în timp ce Suedia (9,4%), Cehia (12,4%) și Luxemburg (14,4%) au înregistrat cea mai mică proporție.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: