România urmează să încaseze o plată parțială de aproximativ 1,3 miliarde euro din a treia cerere de plată din PNRR, în timp ce șase jaloane cu reforme cheie blochează restul plății.
În continuare, România are la dispoziție un termen de o lună pentru a transmite un răspuns oficial la scrisoarea Comisiei și un termen de șase luni pentru implementarea tuturor măsurilor necesare în vederea deblocării integrale a cererii de plată, cu o valoare netă de 2 miliarde de euro.
Stadiul jaloanelor neîndeplinite
Comisia Europeană a comunicat încă de anul trecut României că un număr de 68 de ținte și jaloane au fost evaluate pozitiv și alte 6 jaloane au fost evaluate ca fiind parțial îndeplinite. Între timp, un alt jalon a fost ratat, iar altul a fost îndeplinit, deci numărul rămâne la fel.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
România a îndeplinit între timp jalonul privind modificarea regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor.
Dar între timp Comisia Europeană a decis că jalonul privind reforma pensiilor speciale nu a fost îndeplinit, după ce au fost aduse modificări la pensiile militare de stat și Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impozitarea progresivă pentru anumite categorii de pensii speciale. Valoarea sumei suspendate este de 230 milioane euro.
Pe lângă acesta, mai rămân în analiză și următoarele elemente: îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat (valoare sumă suspendată – aproximativ 300 milioane euro) și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat și desemnarea unei conducerii la Agenția Națională de Monitorizare și Evaluare a Întreprinderilor Publice – AMEPIP (valoare sumă suspendată – aproximativ 400 milioane euro).
MIPE transmite că, în această perioadă, România a luat măsuri suplimentare în direcția remedierii mai multor deficiențe indicate de Comisia Europeană în cadrul procesului de analiză a cererii de plată nr. 3, după cum urmează:
- În ceea ce privește guvernanța corporativă în domeniul companiilor deținute de stat, au fost inițiate demersuri pentru reluarea procedurii de selecție a conducerii AMEPIP și actualizarea cadrului legal pentru facilitarea înlocuirii membrilor numiți în consiliile de administrație, în special pentru companiile din sectorul transporturi și energie;
- Referitor la jalonul 215, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale, a identificat un mecanism nou, prin care să fie înlocuită supraimpozitarea progresivă a părții necontributive a pensiei, care să asigure același impact bugetar și care să respecte criteriile din PNRR privind principiile contributivității și echității. Aceste măsuri referitoare la jalonul 215 au contribuit la evitarea aplicării unei suspendări maxime aferentă neîndeplinirii acestei reforme.