România întârzie de aproape un an să folosească miliarde de euro fonduri europene. Europarlamentar Corina Crețu: Țara noastră poate accesa 28 de miliarde de euro de la 1 Iulie 2021/ Alte țări o fac deja

bani euro sursa Comisia Europeana Sursa foto: Comisia Europeană

România întârzie de aproape un an să folosească miliarde de euro fonduri europene, atrage atenția europarlamentarul Corina Crețu. Mai precis, țara noastră poate accesa fonduri de 28 de miliarde de euro, din politica de coeziune, de la 1 Iulie 2021, ziua în care Regulamentul de folosire a fost publicat in Jurnalul European. Alte țări o fac deja, folosind în paralel fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027 și din PNRR. România nu are încă negociate Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, nici Programele Operaționale – care sunt absolut necesare pentru utilizarea acestor sume.

“Acum trei ani, Comisia Europeană prezenta propunerea sa de Buget pentru perioada 2021-2027. Exact acum un an, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Pachetul de Coeziune pentru perioada 2021-2027 în valoare totală de 330 miliarde de euro – din care României îi revin aproximativ 28 de miliarde EUR.
Deci cele 28 de miliarde de euro din politica de coeziune pot fi accesați de la 1 Iulie 2021, ziua în care Regulamentul de folosire a acestor tari a fost publicat in Jurnalul European. Cum alte țări o fac deja, folosind în paralel fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027 și din PNRR. Dar România nu are încă negociate Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, nici Programele Operaționale – care sunt absolut necesare pentru utilizarea acestor sume”, menționează Corina Crețu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

România nu și-a utilizat nici măcar banii din precedenta “rundă”: pentru exercițiul financiar 2014-2020, Romania mai are de cheltuit 13 miliarde de euro. Termenul limită de folosire pentru acești bani este 31 decembrie 2023.

Crețu menționează că, în ceea ce privește Bugetul 2021 -2027, s-au negociat creșteri importante ale sumelor pentru țările mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeana, implicit pentru România.

“Negocierile au început încă din 2017. De altfel, în 2018 am prezentat primul draft al acestui Pachet de coeziune la Strasbourg. În ciuda provocărilor de atunci (plecarea unui important net contributor, provocările privind migrația, lupta împotriva terorismului, securitatea, apărarea frontierelor externe) am reușit să propunem cea mai mare alocare bugetară pentru politica regională: 373 miliarde EUR pentru 27 de State Membre, din care 80% ar urma sa meargă catre regiunile cele mai sărace din Europa.
M-am opus oricăror indicatori suplimentari sau conditionalități inițiale privind alocarea fondurilor, insistând pe formula de calcul bazată pe Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, folosită încă din anii ‘90. Potrivit acestei formule, Grecia, Italia, Spania, Bulgaria și România ar beneficia de alocări suplimentare față de perioada 2014-2020. De exemplu, România ar urma să primească 8% în plus de la Bugetul UE, adică 6 miliarde EUR în plus sau 15% în plus ajutor financiar pe cap de locuitor față de perioada 2014-2020”, explică europarlamentarul din culisele negocierilor.

Aceasta susține că a propus și o simplificare radicală a modului de accesare a fondurilor europene: același set de reguli pentru șapte fonduri, 80 de măsuri de simplificare.

“Din păcate, deși fondurile pentru 2020-2027 pot fi accesate de la 1 iulie 2021 și alte țări consumă cu succes de atunci, România nu are încheiate și negociate nici Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, nici Programele Operaționale”, amintește Crețu. Aceasta menționează totuși că
noul ministru al fondurilor europene și Guvernul României au accelerat aceste proceduri.

Ministerul Investițiilor: Patru din cele opt POR-uri au fost trimise CE/ Acordul de parteneriat, trimis în aprilie

În urmă cu câteva zile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța că patru din cele opt Programe Operaționale Regionale (POR) prin care pot fi atrași banii în perioada 2021-2027 au fost trimise Comisiei Europene.

Mai precis, în această săptămână au fost transmise oficial Comisiei Europene spre verificare și aprobare Programele Operaționale Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia și Nord-Vest ce vor fi implementate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională. Guvernul României a avizat în ședința de joi, 26 mai, cel de-al patrulea Program Operațional Regional (POR) pentru exercițiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest. Cele patru programe au o valoare totală de 4,7 miliarde de euro.

Ministerul susține că POR București-IlfovPOR Sud-EstPOR Centru și POR Nord-Est urmează să fie “în scurt timp” trimise Guvernului spre avizare.

MIPE mai precizează că, la mijlocul lunii aprilie, România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene.

Mai multe aici:

La jumătatea anului 2022, Ministerul Investițiilor anunță că patru din cele opt Programe Operaționale Regionale (POR) prin care pot fi atrași banii în perioada 2021-2027 au fost trimise Comisiei Europene

 

Sursa foto: Comisia Europeană

Comentarii

  1. Pentru ca banii europeni trebuie justificati, se cheltuie mai greu……Nu le prea merge tocatorilor de bani din bugetul de stat . Si cum cei care vor sa faca ceva cu bani europeni, real si in folosul tarii, nu au acces, atunci banii europeni nu sunt folositi. Ce este mizerabil este ca daca cei care gestioneaza banii nu stiu/pot/vor sa faca ceva cu banii europeni, nu lasa pe altii sa ii foloseasca .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *