România și Canada, memorandum pentru producția de izotopi medicali la Cernavodă

Nuclearelectrica 2 Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Nuclearelectricia S.A. și Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation, vor semna joi, la Paris un memorandum pentru producția de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavodă și pentru a explora dezvoltarea producției de apă grea în România, anunță ministerul Energiei printr-un comunicat.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a precizat faptul că România și Canada devin un model în domeniul energiei nucleare pentru celelalte state prin semnarea acestui parteneriat:

”România și Canada dau astfel un exemplu altor țări despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are șansa să le dezvolte. Acest demers vine imediat după anunțul de finanțare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 și 4. Parteneriatul româno-canadian este unul cu tradiție și avem obligația de a-l duce împreună mai departe.”

Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România și Canada în domeniul energiei nucleare și al anunțului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei și resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, care consolidează securitatea energetică și sprijină producția de energie curată.

Acordul a fost oficializat joi, președintele și directorul general al OPG, Ken Hartwick, și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, semnând un Memorandum de Înțelegere, în prezența ministrului Energiei din România, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinței organizate la Paris de Agenția pentru Energie Nucleară – “Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear”, care va găzdui peste 21 de miniștri internaționali și sute de profesioniști din industrie.

Izotopii joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor și în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

 

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *