Riscul ca pro-rusul Călin Georgescu să iasă președinte a creat o serie de efecte imediate îngrijorătoare în economie, spun mai mulți specialiști, economiști și reprezentanți ai mediului de afaceri consultați de Economedia. Românii și companiile au început să schimbe masiv lei în euro și să își mute banii din țară, pentru a-și proteja economiile în cazul unei devalorizări a leului. Dobânzile la credite au crescut în ultimele săptămâni, din cauza majorării riscului de țară al României. Pensiile private ale românilor au scăzut. Companiile au pus planurile de investiții, de dezvoltare, de angajare, în așteptare.
Adrian Codirlașu, al CFA România, organizația profesioniștilor în investiții, declară pentru Economedia: „Este o îngrijorare, lucru care se vede pe toate piețele. Toți se gândesc ce să facem dacă se întâmplă worst case scenario (cel mai rău scenariu, cel în care Călin Georgescu iese președinte, n.r.). Se vede că se întâmplă ceva în faptul că bursa scade, faptul că crește ROBOR, crește rata la care se împrumută statul român și prin faptul nu a putut să ia bani, declarând asta ministrul de Finanțe. Vedem și acele știri că Banca Națională a intervenit să țină cursul. Se cumpără euro în piață. Prima de risc a României a crescut. Dobânda la titluri de stat pe 10 ani s-a tranzacționat și la 7,5%. În Europa, doar Turcia și Rusia au dobânda pe 10 ani mai mare decât noi. Se vede îngrijorarea mare a investitorilor. Am văzut și comunicatul din partea Statelor Unite care vorbesc inclusiv de retragere a companiilor americane din România, lucru care este un semnal extrem de negativ care s-ar întâmpla. Rata de dobândă de piață monetară la leu, tranzacționată pe piețele internaționale, cum se tranzacționează leul pe piețele internaționale, a crescut și aceasta. Toți parametrii arată îngrijorare. Faptul că mediul de afaceri, cele mai mari organizații – Concordia și Romanian Business Leaders, a ieșit public arată cu siguranță că acele companii și au pus totul pe „hold”. Este fără precedent”.
Alți economiști au declarat pentru Economedia că „lumea este panicată, caută să își mute banii din țară”. „Creditele noi pentru investiții ale companiilor au început să scadă deja de ceva timp de la incertitudinea fiscală”, mai spun aceștia.
Pe piața valutară, la casele de schimb, se observă o cerere mai mare de euro, mai transmit economiștii pentru Economedia. Acesta este un semn că românii schimbă lei în euro, pentru a-și proteja economiile, în cazul în care leul se devalorizează dacă iese Călin Georgescu președinte. În prezent, cursul valutar la casele de schimb se ridică chiar și la 5,06 lei pentru un euro, arată datele afișate de diferite case de schimb consultate de Economedia. Surse consultate de Economedia arătau recent că BNR a trebuit să intervină ca să țină cursul euro sub 5 lei, după alegerea în primul tur a pro-rusului Călin Georgescu. Banca centrală a vândut 1,7 miliarde de euro din rezervă, la finalul lui noiembrie, iar o parte semnificativă a acestor sume a fost folosită pentru a susține leul.
- O creștere puternică a monedei euro și o devalorizare a leului ar afecta mulți români. De exemplu, românii care stau în chirie și plătesc în euro vor scoate mai mulți lei din buzunar pentru locuire. Românii care plătesc au credite în euro vor plăti mai mulți lei pe ratele bancare. Majoritatea românilor plătesc facturi – la cablu, la telefonie, la Netflix – în euro, așa că aceste servicii se vor scumpi, de facto. Românii care călătoresc în afară, atât pentru business, cât și în vacanță, și schimbă lei în euro vor plăti mai mult. La scară mai largă, dobânzile la împrumuturile pe care le plătește România vor crește substanțial, ceea ce va pune probleme statului să plătească salarii, pensii și să facă alte cheltuieli necesare, cum ar fi cele pentru construcția de autostrăzi. De asemenea, importurile pe care le face România sunt plătite în euro. Așadar, orice produse care vin din import, inclusiv alimente, vor fi mai scumpe.
Dobânzile la credite au crescut deja în ultimele zile. Indicele ROBOR în funcție de care se calculează ratele la credite a avut o săptămână în care a crescut în mod accelerat: de la 5,59% la 5,93% și abia recent s-a calmat. Creșterea dobânzilor este un efect al creșterii cererii de bani, ca urmare a susținerii cursului.
Pensiile private ale românilor s-au diminuat în ultimele zile. Pilonul II de pensii private, acolo unde 8,2 milioane de români au economiile de bătrâneţe, a scăzut cu 2 miliarde de lei (400 milioane de euro) săptămâna trecută, scria Ziarul Financiar. Cu alte cuvinte, un minus de 250 de lei pe medie pentru fiecare participant.
Claudia Indreică, antreprenor și reprezentant al organizației de afaceri Romanian Business Leaders, declară pentru Economedia că planurile companiilor din România sunt puse în așteptare. „Apropo de investiții, toată lumea așteaptă să vadă dacă se termină chestia asta. Toată economia e pusă „pe hold” (în așteptare, n.r.), măsurile fiscale, reducerea deficitului. Suntem tributari unei lupte care ne acaparează toate energiile și nu ne concentrăm pe business. Dar e și normal să fie așa, pentru că suntem mult mai conștienți că trăim într-un context mai larg care ne influențează, nu poți să zici că e doar treaba politicienilor. Noi, oamenii de afaceri, nu suntem împotriva multinaționalelor, într-o țară ai nevoie de competiție. Fără multinaționale înseamnă lipsa concurenței, prețuri mai mari și lipsa joburilor”, spune ea pentru Economedia.