Regia Națională a Pădurilor Romsilva anunță, miercuri, că volumul de lemn pus pe piață până la finalul acestui an a fost suplimentat cu 500 de mii de metri cubi. Măsura vine în contextul în care, recent, Guvernul a plafonat prețul lemnului de foc și mai mulți actori au avertizat că din cauza acestei măsuri lemnul va dispărea de pe piață.
Astfel, față de un program inițial de 9,5 milioane metri cubi recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, până la finalul anului vor fi puși pe piață 10 milioane de metri cubi, din care 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiți ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior, transmite Romsilva. Compania de stat menționează că ponderea lemnului fasonat pus pe piață a crescut în acest an la 39%, față de 26% pe parcursul anului trecut.
De asemenea, Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat, în aceeași ședință, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltați în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului. Din acest volum, 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.
Guvernul a decis să plafoneze prețul lemnului la 400 lei pe metru cub, chiar mai jos decât nivelul discutat inițial, pentru toți actorii din piață, adică atât pentru compania de stat Romsilva, cât și pentru companiile private care vând lemn. Măsura este criticată de economiști și actori din piața lemnului, dar și de activiști de mediu și chiar de liberali, deși măsura a fost decisă de un Executiv PSD-PNL. Va crește piața neagră a comercializării de lemn, vor crește tăierile ilegale, va crește preţul final plătit de populaţie, va fi distorsionată piața plafonul fiind aplicat și privaților, și firmele vor fi obligate să vândă lemnul mai ieftin decât l-au cumpărat, în timp ce măsura se va aplica și celor care nu au nevoie, în loc să se aplice doar persoanelor vulnerabile, arată actorii din piață consultați de Economedia. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale considera că măsura ar putea determina obstacole în piaţa lemnului, generând dificultăţi de achiziţie a lemnului de foc şi a produselor derivate din lemn, cu repercusiuni asupra consumatorului final. (Detalii AICI și AICI)