Rusia a plătit cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni

Redacția mai 28, 2022 0 comentarii
500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala

Depozitarul Naţional pentru Decontări (DND) din Rusia a plătit vineri cu succes cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni, a declarat, pentru Reuters, un reprezentant al instituţiei, transmite News.ro. Această mişcare ar putea însemna că Rusia a evitat din nou un default al datoriilor.

Rusia se află în pragul unui tip unic de criză a datoriilor, despre care investitorii spun că ar fi pentru prima dată când o economie de piaţă emergentă majoră este împinsă într-un default al obligaţiunilor de geopolitică, mai degrabă decât de lipsa banilor.

Depozitarul Naţional pentru Decontări a declarat că a plătit cupoane în valută pentru euroobligaţiunile cu termen în 2026 şi 2036, ambele fiind scadente pe 27 mai.

Rusia s-a grăbit vinerea trecută să facă în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita un default, cu doar câteva zile înainte ca SUA să decidă să nu prelungească o derogare cheie care îi permitea ca tranzacţiile de plăţi de euroobligaţiuni ruseşti să aibă loc în valută.

Rusia s-a confruntat cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample ca urmare a deciziei sale de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate au fost îngheţate.

Însă oficialii ruşi au spus că ţara are suficienţi bani pentru a-şi achita datoria şi că ceea ce alte ţări ar putea considera o neplată ar fi un eveniment tehnic şi orchestrat.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a declarat săptămâna aceasta că Rusia va continua să-şi plătească euroobligaţiunile în ruble, dacă nu va putea plăti în valută străină, şi îşi va apăra rolul de împrumutat de încredere prin toate mijloacele posibile.

 

 

Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.