Rusia a plătit cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Depozitarul Naţional pentru Decontări (DND) din Rusia a plătit vineri cu succes cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni, a declarat, pentru Reuters, un reprezentant al instituţiei, transmite News.ro. Această mişcare ar putea însemna că Rusia a evitat din nou un default al datoriilor.

Rusia se află în pragul unui tip unic de criză a datoriilor, despre care investitorii spun că ar fi pentru prima dată când o economie de piaţă emergentă majoră este împinsă într-un default al obligaţiunilor de geopolitică, mai degrabă decât de lipsa banilor.

Depozitarul Naţional pentru Decontări a declarat că a plătit cupoane în valută pentru euroobligaţiunile cu termen în 2026 şi 2036, ambele fiind scadente pe 27 mai.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Rusia s-a grăbit vinerea trecută să facă în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita un default, cu doar câteva zile înainte ca SUA să decidă să nu prelungească o derogare cheie care îi permitea ca tranzacţiile de plăţi de euroobligaţiuni ruseşti să aibă loc în valută.

Rusia s-a confruntat cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample ca urmare a deciziei sale de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate au fost îngheţate.

Însă oficialii ruşi au spus că ţara are suficienţi bani pentru a-şi achita datoria şi că ceea ce alte ţări ar putea considera o neplată ar fi un eveniment tehnic şi orchestrat.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a declarat săptămâna aceasta că Rusia va continua să-şi plătească euroobligaţiunile în ruble, dacă nu va putea plăti în valută străină, şi îşi va apăra rolul de împrumutat de încredere prin toate mijloacele posibile.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: