Rusia ar fi evitat momentan un default suveran istoric. Ce se va întâmpla cu plățile viitoare/ Rusia se confruntă cu plăți scadente pe 27 mai pentru o obligațiune în dolari emisă în 2016 și o obligațiune în euro emisă în 2021

Banca centrala a Rusiei Sursa foto: cbr.ru

Este posibil ca Rusia să fi evitat incapacitatea de plată, deoarece a anunțat că a efectuat mai multe plăți restante în dolari pentru obligațiunile sale de peste mări, mutând accentul pieței asupra plăților viitoare și asupra faptului că va evita un default istoric, scrie Reuters.

Obligațiunile internaționale de 40 de miliarde de dolari ale Rusiei și șansa de neplată au devenit punctul central al piețelor financiare globale de când a fost lovită de sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi după invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

Supranumită „operațiune militară specială” de Rusia, invazia a transformat Rusia într-un paria, inclusiv pe piețele financiare, și i-a pus la îndoială capacitatea de a-și achita datoriile.

Șansa de neplată a crescut dramatic la începutul lunii aprilie, când Statele Unite au oprit guvernul rus să folosească rezervele înghețate pentru a plăti aproximativ 650 de milioane de dolari deținătorilor săi de obligațiuni.

Odată cu sfârșitul perioadei de grație a acestor plăți, Ministerul de Finanțe al Rusiei a anunțat vineri că a plătit, în dolari, 564,8 milioane de dolari, obligațiuni care aveau scadența în 2022 și o plată de 84,4 milioane de dolari pentru o altă datorie care va avea scadența în 2042.

Ministerul rus de Finanțe a anunțat că a plătit aproape 650 de milioane de dolari pe care îi datora deținătorilor a două dintre obligațiunile sale în dolari. Doi creditori au declarat pentru Reuters că nu au primit încă banii în conturile lor, dar un înalt oficial al guvernului SUA a confirmat că plățile au fost efectuate.

Dacă plățile anunțate de vineri sunt reale și clare, atenția se va îndrepta către două evenimente la sfârșitul lunii mai:

  • Tranzacțiile între persoane din SUA și Ministerul de Finanțe, Banca Centrală sau Fondul Naţional de Avere sunt permise numai în baza unei licențe temporare emise de Oficiul SUA pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) care va expira pe 25 mai. Trezoreria SUA nu a oferit un comentariu privind prelungirea termenului limită.
  • Rusia se confruntă cu plăți scadente pe 27 mai pentru o obligațiune în dolari emisă în 2016 și o obligațiune în euro emisă în 2021.

Plata obligațiunii în euro ar putea fi făcută în ruble în ultimă instanță, dar obligațiunea în dolari nu are această prevedere. Obligațiunile legate de plata din 4 aprilie nu au inclus plățile cu ruble ca opțiune, ceea ce a fost esențial pentru a stabili că a avut loc o „potențială neplată” atunci când Rusia a încercat să plătească în ruble.

Dacă plățile de săptămâna trecută se adeveresc, obligațiile de plată internaționale ale Rusiei până la sfârșitul anului sunt de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Înainte de criza din Ucraina, aproximativ 20 de miliarde de dolari, sau jumătate din emisiunile restante de valută, erau deținute de fonduri de investiții și de administratorii de bani din afara Rusiei.

Amenințarea implicită a Rusiei este deosebită, deoarece se așteaptă ca Moscova să aibă fonduri pentru a-și plăti obligațiile. Faptul că unele dintre sursele sale sunt înghețate sau sub sancțiuni se rezumă la dorința Moscovei de a plăti din alte surse de numerar. Doar jumătate din rezervele valutare de peste 600 de miliarde de dolari ale Rusiei au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor. Chiar dacă Europa s-a angajat să-și diversifice achizițiile de energie, Rusia a obținut în acest an, în medie, venituri de aproape 1 miliard de dolari pe zi din vânzările de petrol, cărbune și gaze.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *