Rusia ar putea menține prețurile contractelor de gaze neschimbate în schimbul plăților în ruble

Redacția mart. 30, 2022 0 comentarii
Gazprom

Rusia intenționează să mențină neschimbat un preț contractual pentru exporturile de gaze către țări „neprietenoase”, dar plata ar trebui făcută în ruble într-o zi de decontare convenită în prealabil, ca una dintre opțiunile de schimbare a monedei, au declarat două surse pentru Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, va cere în curând țărilor „neprietenoase” să plătească combustibilul în ruble.

„Doar moneda de plată se schimbă, moneda contractului nu”, a spus o sursă. De exemplu, pentru tranzacțiile încheiate în euro, plata ar trebui efectuată la cursul de schimb oficial rublă/euro stabilit de banca centrală rusă, a spus sursa respectivă.

Schema propusă este una dintre opțiuni și nu este definitivă, au spus sursele. Potrivit unei surse Reuters, Gazprombank, a treia cea mai mare bancă a Rusiei, ar putea servi drept intermediar pentru tranzacțiile dintre cumpărătorii de gaze și Gazprom.

„Nu există încă o decizie finală, lucrările sunt în desfășurare”, a declarat pentru Reuters o sursă financiară implicată în elaborarea schemei de plăți pentru gaze. Banca centrală, Gazprom și Gazprombank nu au răspuns la o solicitare a Reuters pentru a da o declarație.

Nu este clar dacă cumpărătorii de gaze din așa-numitele țări „neprietenoase”, cele care s-au alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, vor accepta cererea de a plăti în ruble.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *