Rușii suferă după ce au rămas fără blockbustere. „Situația este critică, nu există suficiente filme rusești noi / Jumătate din sălile de cinema s-ar putea să se închidă”

Serhii Bobyk Dreamstime - Spctatori cinema popcorn

Plecarea celor mai mari companii de film străine din Federația Rusă a afectat grav activitatea cinematografelor, a avut loc o scădere a veniturilor și nu există suficiente filme rusești noi pentru a acoperi volumul de filme necesare pentru închiriere, spun șefii lanțurilor de cinematografe rusești, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

La începutul lunii martie, companiile străine Walt Disney Company, Sony Pictures, Warner Bros, Paramount, Universal au decis să suspende distribuția în cinematografe a lansărilor lor, precum și să-și oprească temporar activitățile în Federația Rusă. Potrivit Asociației Proprietarilor de Cinematografe, în următoarele două luni, din cauza unei lipse critice de filme, cel puțin 50% din cinematografele rusești se pot închide, iar veniturile sunt estimate să scadă cu peste 80%.

Reprezentanții lanțurilor de film au remarcat, într-o conversație cu Interfax, că situația de după retragerea companiilor străine este critică.

„Dacă te uiți la diferența dintre februarie și martie 2022, când marile proiecte americane au părăsit cinematografele, scăderea (venitului) a fost de până la 50% la Moscova și până la 85% în funcție de regiune. Și marja noastră de siguranță este deja atât de sever epuizată din cauza Covidului”, a declarat Olga Zinyakova, președintele lanțului de cinematografe Karo.

Totodată, ea a precizat că pentru perioada ianuarie-aprilie 2022 scăderea față de 2021 a fost de 10%, însă, „aceste cifre nu sunt orientative, deoarece acoperă ianuarie și aproape întregul februarie, când s-au finalizat lansările de Anul Nou”.

La rândul său, Alexei Vasyasin, directorul general al rețelei de cinematografe unite Formula Kino și Cinema Park, a declarat că rețeaua a înregistrat o scădere a veniturilor de aproximativ patru ori – la fel ca media pentru întreaga industrie. „Într-adevăr, într-un scenariu nefavorabil, nu optimist sau pesimist, dar mediu, dacă nu se schimbă nimic, jumătate din sălile de cinema s-ar putea să se închidă”, a spus el.

Vasyasin a clarificat că, din cauza conținutului rusesc, care este acum prezentat în cinematografe, este imposibil să se ajungă la indicatorii anteriori. Acest lucru este confirmat și de șeful „Karo” Zinyakova, potrivit căruia „numărul de noi filme rusești, cu tot potențialul de numerar, nu este capabil să acopere volumul de filme necesare pentru închiriere. Pur și simplu nu sunt suficiente”.

În viitor, potrivit experților, situația va fi, de asemenea, dificilă. „Lunile de vară nu sunt în mod tradițional luni rusești, pentru că distribuitorii ruși au căutat întotdeauna cel mai bun moment pentru a lansa filme. Acesta este noul an, sfârșitul anului, începând din octombrie, începutul anului (ianuarie și sărbători), și, de obicei, nimic în timpul verii. Vara era salvată de Hollywood. Acum de la Hollywood nu ne putem aștepta la nimic”, a spus Vasyasin.

La rândul său, rețeaua de cinematografe „Luxor” a declarat agenției că, după plecarea marilor companii, prezența „aparent a scăzut”. În același timp, așa cum a subliniat interlocutorul, „o mare atenție acordată plecării cinematografiei de la Hollywood și repornirii cinematografiei ruse a modelat imaginea publicului că nu există nimic de urmărit în cinematografe. De fapt, totul este complet diferit. Filmele străine sunt încă 70%, 5-7 noutăți de diverse genuri.

Relansare și Bollywood

Pentru a sprijini lanțurile de cinematografe rusești, o serie de distribuitori și producători s-au oferit să-și relanseze filmele. În special, au avut loc cu succes proiecțiile „Brother” și „Brother 2” de Alexei Balabanov, care au strâns peste 100 de milioane de ruble (mai mult de 70 de milioane și, respectiv, mai mult de 38 de milioane, conform UAIS). Cu toate acestea, după cum subliniază reprezentanții rețelei, relansarea nu poate acoperi pierderile apărute din cauza plecării lansărilor majore din străinătate.

„Cu siguranță, programele alternative sunt populare. Și se referă nu numai la repornirea cinematografiei ruse, ci și la cinematografia străină de cult și la relansarea filmelor cu cele mai mari încasări din ultimii ani – există o mulțime de propuneri”, a remarcat Zinyakova. , subliniind că „conținutul alternativ închide doar 10% din veniturile pierdute din plecarea blockbuster-urilor, așa că avem nevoie de sprijin din partea statului”.

De asemenea, cinematografele continuă să lucreze la extinderea conținutului, inclusiv prin noi produse din India. Cu toate acestea, după cum a remarcat Vasyasin, directorul general al United Cinema Network, acesta nu este un produs de masă, ci un produs de nișă care „nu salvează situația”, deoarece nu este popular în rândul întregului public.

Atât noutățile europene, cât și cele americane continuă să apară. Așadar, potrivit Zinyakova, în timpul sărbătorilor de mai în cinematografele rețelei, „în total, vor fi difuzate peste 20 de filme noi, care, pe lângă proiectele rusești, includ și lansări în străinătate, o defalcare de aproximativ 50/50”. Așadar, vor fi difuzate drama „Operation Minced Meat” cu Colin Firth și „Flashback” cu Liam Neeson și Monica Bellucci.

Susținere cinematografică

Pentru funcționarea ulterioară a cinematografelor, potrivit experților, este nevoie de sprijinul statului – atât subvenții directe, cât și măsuri de sprijin nematerial. După cum a menționat anterior Asociația Proprietarilor de Cinematografe, decizia de salvare a proiecțiilor de filme trebuie luată în următoarele 30 de zile, altfel, „până la sfârșitul verii, nu vor mai avea pe cine să salveze și vom pierde industria”.

Potrivit lui Vasyasin, pentru funcționarea în continuare a cinematografelor, pe termen scurt, este nevoie de o subvenție directă de la stat. Pe termen mediu, este necesar să se mărească numărul de filme lansate, să se lucreze la reducerea costurilor și să se introducă un sistem de stimulare pentru cineaști pentru a se asigura că fondurile alocate sunt cheltuite pentru realizarea de filme bune.

Pe termen lung, pentru a sprijini cinematografele, potrivit lui Vasyasin, este necesar să se permită companiilor străine care au decis să suspende temporar distribuția filmelor lor în Federația Rusă să revină și, de asemenea, să nu stabilească cote pentru difuzarea filmelor străine, urmând exemplul pieței chineze.