Samsarii auto care aduc maşini second-hand din străinătate fără să plătească TVA, vizaţi de un protocol dintre Registrul Auto şi Fisc / Specialiștii arată că există posibilități de ocolire a noilor reguli

vanzare masina second hand Sursa Foto: pexels.com

Un protocol încheiat între Registrul Auto Roman (RAR) si ANAF care a intrat în vigoare de curând prevede că cei care se ocupă cu comerţul maşinilor la mâna a doua aduse din străinătate pentru a le vinde ulterior în România, nu o vor mai putea face fără să plătească TVA, ca până acum, potrivit unui comunicat al RAR.

De acum înainte, persoana care achizitionează masina din străinătate trebuie sa fie aceeaşi cu persoana care o şi înmatriculează.

“RAR eliberează Cartea de Identitate a Autovehiculului (CIV) doar achizitorului intracomunitar, adică persoanei fizice sau juridice care a dobândit autovehiculul dintr-o țară membră UE și care este menționată în documentele de achiziție. Pe lângă certificatul de înmatriculare, achizitorul intracomunitar (sau împuternicitul legal al acestuia) va trebui să prezinte și documentele de achiziție intracomunitară (de exemplu: factură sau contract de vânzare-cumpărare).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Reprezentanții RAR se asigură că solicitantul activității este fie achizitorul intracomunitar, fie împuternicitul acestuia. Documentele de achiziție pot fi prezentate în original sau în copie, dar trebuie sa fie lizibile, având în vedere obligația legală ca acestea să fie scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF”, precizează RAR.

În situația în care, după introducerea datelor, ANAF decide suspendarea eliberării CIV, sistemul informatic semnalizează blocarea, iar emiterea CIV va fi posibilă doar după perioada de suspendare impusă de ANAF.

Chiar şi aşa, specialiştii auto consultaţi de G4Media.ro sunt de părere că cei care au păcălit statul până acum prin neplata TVA vor încerca să găsească noi portiţe pentru a o face în continuare.

“Probabil că o să se mişte destul de repede la cum i-am văzut că reacţionează la tot ceea ce înseamnă prevederi legale. Problema cea mai mare vine la cei care aduc maşinile din import, iar acolo o să rezolve cu acte făcute direct pe numele viitorului cumpărător, iar din păcate aici, cumpărătorii sunt destul de creduli şi acceptă să apară ei în actele de vânzare cumpărare cu persoana străină”, a declarat Răzvan Pavel, directorul unei platforme online de verificare a istoricului maşinilor aduse din străinătate.

Cei care pierd în urma acestei “afaceri” păguboase sunt statul, clienţii şi importatorii autorizaţi.

“Sunt mai mulţi care pierd în acest cerc pentru că statul, o dată, nu câştigă, dealerii care plătesc taxe către stat au şi ei de pierdut pentru că există o concurenţă neloială, şi în plus de asta mai sunt şi clienţii care nu au şansa de a cumpăra o maşină de calitate, aceştia lovindu-se de probleme. Din păcate, în multe situaţii nu se pot întoarce asupra samsarilor pentru a fi despăgubiţi.”, este de părere Bogdan Penciu, importator auto autorizat.

În primăvara acestui an, samsarii de maşini second hand aduse din străinătate au primit una dintre cele mai mari lovituri din partea oamenilor legii care au făcut nu mai puţin de 62 de percheziţii în şapte judeţe şi au destructurat cinci reţele specializate în evaziune fiscală.

Suspecții ar fi controlat, prin interpuși, mai multe firme prin intermediul cărora ar fi cumpărat mașini din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franța, Spania și alte țări, pe care ulterior le-ar fi vândut în România, fără a înregistra veniturile în evidențele contabile și fără a declara operațiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, susțin anchetatorii.

Afacerea s-a întins de-a lungul a trei ani, din 2016 până în 2019, iar bugetul de stat ar fi fost păgubit cu aproape 20 de milioane de euro.

Potrivit unei statistici făcute de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), anul trecut în România s-au înmatriculat peste 120.000 de autoturisme noi, faţă de 400.000 de maşini la mâna a doua.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: