Samsung Electronics anunță cel mai mic profit trimestrial din ultimii 14 ani, pentru că s-au ieftinit cipurile de memorie și a scăzut cererea

Samsung Sursa foto: Samsung

Samsung Electronics a anunțat joi cel mai slab profit operaţional trimestrial din ultimii 14 ani, în urma scăderii prețurilor cipurilor de memorie şi a cererii reduse, transmit DPA şi Reuters.

Rezultatele gigantului sud-coreean, considerate un indicator pentru cererea consumatorilor pe plan global, indică faptul că şi alte companii tehnologice ar putea raporta rezultate financiare slabe. Totuşi, Samsung se aşteaptă la redresarea graduală a cererii de semiconductori în semestrul al doilea din 2023.

În primul trimestru din 2023, Samsung a înregistrat un declin al profitului operaţional de 95,4% comparativ cu perioada similară din 2022, la 640 miliarde de woni (478,6 milioane de dolari), în timp ce vânzările au scăzut cu 18%, la 637,5 miliarde de woni.

Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu 87,4%, la 1.400 miliarde de woni (1,04 miliarde de dolari), de la 11.130 miliarde de woni în primul trimestru din 2022.

La divizia de cipuri, care avea în mod obişnuit cea mai mare contribuţie la rezultatele grupului sud-coreean, s-au înregistrat pierderi de 4,58 miliarde de woni (3,41 miliarde de dolari) În primul trimestru din 2023, faţă de un profit de 8,45 miliarde de woni în perioada similară din 2022.

Samsung anunţa recent că şi-a redus producţia, întrucât cererea pentru cipuri de memorie a scăzut dramatic, în contextul unei economii mondiale care încetineşte, iar clienţii îşi reduc achiziţiile de cipuri de memorie, fiind concentraţi pe diminuarea stocurilor.

Singurele veşti bune au venit de la divizia de telefoane mobile inteligente a Samsung, care a raportat un profit de 3,94 miliarde de woni în primul trimestru din 2023, de la 3,82 miliarde de woni în perioada similară din 2022.

În semestrul al doilea din 2023, Samsung se aşteaptă la creşterea vânzărilor şi a veniturilor pe segmentul de telefoane mobile inteligente.

Problema pentru producătorii de cipuri de memorie provine din faptul că în perioada pandemiei producătorii de computere şi smartphone-uri şi-au făcut stocuri de cipuri de memorie pe măsură ce cererea consumatorilor pentru dispozitive electronice a explodat. Însă, ulterior, vânzările s-au prăbuşit odată cu ridicarea restricţiilor şi au scăzut şi mai mult odată cu inflaţia accelerată, majorarea dobânzilor şi alte probleme cu care se confruntă economia mondială.

Samsung, a patra mare companie listată din Asia, este cel mai mare mare producător din lume de chipuri de memorie, telefoane mobile inteligente şi televizoare.  

 

Sursa foto: Samsung

Comentarii

  1. Sau pentru ca s-au calicit si n-au mai invovat nimic. Bursele pica, banii au fost bagati la pacanele sau in alte portofele. Uitati-va la preturi, nu mai e Samsung ce-a fost, in orice domeniu, totu-i la suprapret si tot se smiorcaie.

    Nu mai haliti gogoasa care vii se ofera. ‘S-au ieftinit preturile’. Fals. Legea lui Moore a continuat in domeniul memoriilor care culmea, tot sunt mai scumpe decat ar trebui sa fie, considerand cand am avut GDDR5 si cand a aparut DDR5 … (acelasi drac cu mici chichite, fabrica n-are multa carte..)

    + un motiv mai pertinent : cat a ajuns China din urma tot ce misca .. Paradoxul Capitalismului : Un Stat Comunist e Check & Balance pt. restul Lumii Plutocratic.
    (si in China exista plutocratie, sa ne intelegem, dar acolo se mai ‘culeg’ niste Nedreptati, fata de restul Lumii..)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *