Se apropie o recesiune majoră, avertizează Deutsche Bank

crestere economica, grafic Sursa: Pexels

Deutsche Bank a stârnit rumoare la începutul acestei luni când a fost prima bancă majoră care a prognozat o recesiune în SUA, deși una „ușoară”. Acum, instituția financiară avertizează asupra unei recesiuni mai profunde cauzate de încercarea Rezervei Federale de a doborî o inflație încăpățânat de mare, scrie CNN.

„Vom avea o recesiune majoră”, au scris marți economiștii Deutsche Bank, într-un raport adresat clienților.

Problema, potrivit băncii, este că, deși inflația ar putea atinge un vârf, va dura „mult timp” până când va ajunge înapoi la obiectivul Fed de 2%. Asta sugerează că banca centrală va crește ratele dobânzilor atât de agresiv încât va afecta economia.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Considerăm că este foarte probabil ca Fed să treacă pe frână și mai ferm și va fi necesară o recesiune profundă pentru a reduce inflația”, au scris economiștii Deutsche Bank în raportul lor cu titlul de rău augur: „De ce viitoarea recesiune va fi mai rea decât se aștepta”.

Prețurile de consum din SUA au crescut cu 8,5% în martie, cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani. Piața muncii rămâne încinsă, Moody’s Analytics proiectând că rata șomajului va scădea în curând la cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 1950.

Pentru a-și argumenta poziția, Deutsche Bank a creat un indice care urmărește distanța dintre inflație și șomaj în ultimii 60 de ani și obiectivele declarate de Fed pentru aceste valori. Această cercetare, potrivit băncii, constată că astăzi Fed este „mult mai în spatele curbei” decât a fost de la începutul anilor 1980, o perioadă în care o inflație extrem de ridicată a forțat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor la maxime record, zdrobind economia.

Istoria arată că Fed „nu a reușit niciodată să corecteze” depășiri chiar mai mici ale inflației și ocupării forței de muncă „fără a împinge economia într-o recesiune semnificativă”, a spus Deutsche Bank.

Având în vedere că piața muncii s-a „contractat prea mult” cu până la două puncte procentuale din șomaj, banca a spus că „va fi nevoie de ceva mai puternic decât o recesiune ușoară pentru a face treaba”.

Vestea bună este că Deutsche Bank vede că economia SUA își va reveni până la jumătatea anului 2024, pe măsură ce Fed își inversează cursul în lupta împotriva inflației.

Deutsche Bank este cea mai pesimistă dintre băncile importante de pe Wall Street. Alți actori susțin că această prognoză este exagerată.

Goldman Sachs admite că va fi „foarte dificil” să reducă inflația ridicată și creșterea salariilor, dar subliniază că o recesiune „nu este inevitabilă”.

„Nu avem nevoie de o recesiune, dar probabil avem nevoie ca creșterea să încetinească până la un ritm oarecum sub potențial, o cale care crește riscul de recesiune”, au scris economiștii Goldman Sachs într-un raport vineri seară.

La fel, UBS speră că expansiunea economică va continua, în ciuda trecerii Fed la modul de combatere a inflației.

„Inflația ar trebui să scadă de la nivelurile actuale și nu ne așteptăm la o recesiune din cauza creșterii ratelor dobânzilor”, a scris Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management, într-un raport de luni.

Deutsche Bank a spus că cel mai important factor din spatele viziunii sale mai negative este probabilitatea ca inflația să rămână „persistent ridicată pentru mai mult timp decât se anticipa în general”.

Banca a spus că mai multe evoluții vor contribui la o inflație mai mare, inclusiv: inversarea globalizării, schimbările climatice, alte întreruperi ale lanțului de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina și blocajele cauzate de Covid în China și viitoarele creșteri ale așteptărilor inflaționiste care vor sprijini inflația reală.

Dacă inflația rămâne ridicată, Fed va fi forțată să ia în considerare creșteri mai dramatice ale ratei dobânzii. Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual în martie, iar președintele Jerome Powell a recunoscut săptămâna trecută că o creștere de jumătate de punct este „pe masă” la întâlnirea de săptămâna viitoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Deutsche Bank”, 1.3 trilioane. (International Consortium of Independent Journalists @FinCEN Files)

  2. Sa completez : Casa pierde niciodata. Cum sa saraceasca miliardarii nostri ? Poate sa arda intreaga lume, 1% stau linistiti si asta pt. ca li s-a permis la nivel global !

    ( si, ironic!, nu vorbesc de criminalii din comentariul precedent)

  3. Ia, uitati ce-am gasit, baieti(Proaspat!)(si poate-mi postati si comentariile de la ‘EMAG’ in ‘PrimeTime’, chiar daca pe unii ii ustura) :

    https://heysocal.com/2022/04/26/deutsche-bank-whistleblower-found-dead-in-las-lincoln-park/
    https://www.goodreads.com/book/show/45730424-dark-towers

    “Elefantii” de care nu vorbeste nimeni.

    BONUS(pt. prima afirmatie) : https://learngerman.dw.com/en/deutsche-bank-suspicious-transactions-fincen-files/a-54997201

    Oricum, sunteti prea mici ca sa aveti Curajul sa fiti un trust de media Serios. Cumintei, sa nu se supere nimeni. Banul curge usurel, calul trece.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.