Acționarii Fondului Monetar Internațional au fost de acord săptămâna aceasta cu importanța abordării provocărilor cu care se confruntă țările cu venituri mici, multe dintre acestea având de-a face cu povara datoriilor insuportabile, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, citată de Agerpres.
Mai multe rapoarte din partea FMI și a Băncii Mondiale în această săptămână au tras un semnal de alarmă cu privire la evoluțiile economice și perspectivele în țările în curs de dezvoltare cu venituri mici, care se confruntă în continuare cu consecințele pandemiei de COVID-19 și alte șocuri.
FMI a revizuit în scădere prognoza sa de creștere pentru anul 2024 pentru țările cu venituri mici, grupând-o la 4,7%, față de o estimare de 4,9% în ianuarie. Într-un raport separat, Banca Mondială a declarat că jumătate din cele 75 de țări sărace ale lumii se confruntă cu o creștere a decalajului de venituri față de cele mai bogate economii pentru prima dată în acest secol, într-o inversare istorică a dezvoltării.
Georgieva a declarat că FMI lucrează pentru a-și întări capacitatea de a sprijini țările cu venituri mici lovite cel mai tare de șocurile recente, inclusiv printr-o creștere cu 50% a cotelor și prin adăugarea de resurse la Fondul pentru Reducerea Sărăciei și Creștere.
Georgieva și ministrul de finanțe al Arabiei Saudite, Mohammed Al-Jadaan, care prezidează comitetul de conducere al FMI, au afirmat amândoi că reformele interne adoptate de FMI săptămâna aceasta ar trebui să ajute la accelerarea și fluidizarea procesului de restructurare a datoriei.