Șefa FMI, Kristalina Georgieva, susţine că se concentrează pe activitatea sa de director general şi nu pe un viitor mandat

Kristalina Georgieva Foto Igor Dolgov / Dreamstime.com

Cu doar şapte luni înainte de încheierea mandatului de cinci ani al Kristalinei Georgieva la conducerea Fondului Monetar Internaţional, aceasta spune că nu se concentrează la posibilitatea de a-l obţine pe al doilea, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Georgieva a declarat marţi, pentru Reuters, că se concentrează pe activitatea sa de director general al FMI.

“Uitaţi, trebuie să lucrez chiar acum”, a afirmat ea, într-un interviu acordat Reuters, în marja întâlnirii din Brazilia cu oficiali din domeniul finanţelor din statele membre G20.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

“Întotdeauna am crezut că trebuie să-ţi faci slujba pe care o ai şi nu ceva ipotetic, în viitor. Deci, lăsaţi-mă să-mi fac treaba”, a afirmat şeful FMI.

Georgieva, o economistă cunoscută din Bulgaria, este a doua femeie la conducerea FMI şi prima persoană dintr-o economie de piaţă emergentă. Un al doilea mandat pentru Georgieva ar răspunde temerilor îndelungate ale ţărilor emergente şi ale celor în curs de dezvoltare privind duopolul SUA – Europa la conducerea celor două instituţii financiare globale: Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Descriindu-se ca “etern optimistă”, Georgieva a trecut cu bine prin şocurile cu care s-a confruntat economia globală, de la pandemia care a izbucnit la câteva luni după ce a preluat funcţia şi până la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Ea se concentrează pe stimularea perspectivelor de creştere pe termen mediu şi gestionarea dificultăţilor legate de datoriile suverane.

Georgieva este criticată din interiorul şi din afara FMI pentru că a făcut demersuri pentru a include schimbările climatice ca factor în rapoartele de monitorizare a economiilor statelor membre şi pentru interesul ei ridicat faţă de ţările emergente şi cele în curs de dezvoltare.

În decembrie, publicaţia irlandeză Business Post anunţa că premierul irlandez Leo Varadkar a declarat că se aşteaptă ca Georgieva să obţină al doilea mandat, dezminţind astfel zvonurile că ministrul irlandez de finanţe, Paschal Donohoe, ar putea fi nominalizat pentru post.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.