Șeful CNIR, Gabriel Budescu: Am reuşit să lansăm în licitaţie 296 kilometri de autostrăzi şi drumuri expres / Care este stadiul autostrăzii spre Giurgiu

Redacția apr. 15, 2025 1 comentarii 3467 vizualizări
Gabriel Budescu CNIR

Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a lansat în licitaţie, în mai puţin de un an de la operaţionalizare, 296 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres şi a atribuit două mari contracte pentru construcţia de tronsoane pe autostrada Unirii (A8) zona montană Târgu Mureş-Târgu Neamţ, a declarat, marţi, directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, la un eveniment de specialitate, transmite Agerpres.

“Eu am preluat mandatul la finalul lunii martie 2024. Colegii ingineri au început să vină începând din luna august, însă, până în momentul de faţă, am reuşit să lansăm în licitaţie 296 kilometri de autostrăzi şi drumuri expres. Avem două contracte mari atribuite, unul dintre ele deja semnat. Luna aceasta vom semna un al doilea contract. Aceste două tronsoane sunt ambele din autostrada A8, zona montană Târgu Mureş – Târgu Neamţ. Avem alte trei proiecte în evaluare, în stadiu avansat în comisiile de evaluare. Sper să terminăm cât mai repede, dar şi bine în acelaşi timp, să nu avem contestaţii. (…) CNIR, ca instituţie, îmi doresc să fie acel partener pentru mediul privat şi nu acea instituţie de stat la care te duci cu teamă, aoleu cum îmi rezolv problema”, a menţionat Budescu.

În ceea ce priveşte investiţiile în autostrăzile A7 şi A8, şeful CNIR a subliniat că Ministerul Transporturilor este obligat să asigure dezvoltarea echilibrată a ţării, şi “era cazul să se facă toate aceste investiţii în Moldova”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Era şi cazul să se facă toate aceste investiţii în Moldova. După Sibiu – Piteşti, care asigură legătura peste munţi cu Capitala, cu Bucureştiul, şi cu Muntenia în principal, era normal ca a doua legătură să fie către Moldova, acolo fiind deja o zonă slab dezvoltată, dar cu un potenţial mare. Din păcate, forţa de muncă din Moldova preponderent e plecat în afară, lucrează pentru străini, ceea ce nu e în regulă, (…) iar o astfel de autostradă, în cazul respectiv A2, a dus la o creştere a PIB-ului (în zonă – n. r.) cu viteză dublă faţă de creşterea PIB-ului la nivel de ţară. Este nevoie de astfel de autostrăzi în Moldova ca să punem în valoare forţa de muncă pe care o avem acolo, cu atât mai mult cu cât ea poate fi adusă în ţară deja specializată pe diferite domenii. Şi cred că este un lucru bun că se întâmplă acest lucru. (…) La ora actuală, în Moldova, dacă ne uităm, Iaşi-ul polarizează cam tot ce înseamnă dezvoltare în zonă, pe când în Ardeal ai Cluj, ai Timişoara, ai Arad, ai Oradea. Sunt mult mai multe oraşe dezvoltate şi mult mai bine, mult mai distribuită această dezvoltare”, a explicat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Întrebat despre autostrada spre Giurgiu, Budescu a precizat că se află în evaluare studiul de fezabilitate.

“Sper că luna aceasta, la final, să avem declarat un câştigător şi apoi în cadrul studiului de fezabilitate vom alege traseul, însă acolo am prevăzut la fiecare UAT să facem dezbateri. Am copiat un model din Anglia – am văzut la colegii din Anglia cum fac ei dezbaterile pe traseu – merg cu o caravană în care au în format 3D traseul şi explică la fiecare UAT factorilor decizionali, cât şi persoanelor de acolo, care este avantajul unei astfel de autostrăzi şi care va fi impactul asupra lor – şi aşa vreau să tratăm şi noi aici”, a susţinut acesta.

Directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, a participat, marţi, la conferinţa ZF Logistica, Transport&Automotive 2025: Atenţie la infrastructură.

 

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.