Sfârșitul erei LIBOR, controversatul indice afectat de scandaluri de manipulare

Bank of England, banca angliei Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Anul acesta va marca dispariția indicelui LIBOR, rata interbancară oferită de Londra, care a fost afectat ani la rândul de scandaluri de manipulare, drept pentru care este eliminat treptat la nivel global.

Într-o mișcare coordonată, Banca Angliei a început de joi, 1 aprilie, să reducă suma pe care o împrumută băncilor care utilizează garanții legate de LIBOR în unele programe, un efort pentru a o face mai puțin atrăgătoare. Bank of England a avertizat că firmele trebuie să înceteze emiterea de noi împrumuturi și obligațiuni legate de LIBOR, atrăgând atenția că o continuare a utilizării acestui indice este un risc pentru afaceri, potrivit Bloomberg.

Procesul va fi urmărit îndeaproape în SUA, unde firmele au timp până cel târziu la sfârșitul anului să înceteze emiterea de noi produse legate de LIBOR. Eliminarea indicelui britanic va oferi un exemplu cu privire la eliminarea unei rate care încă stă la baza unor active de sute de miliarde de dolari din întreaga lume.

Marea Britanie a făcut deja progrese în retragerea ratei interbancare oferite de Londra, care a fost afectată de scandaluri de manipulare și este eliminată treptat la nivel global.

Și Banca Națională a României (BNR) a anunțat că, având în vedere încetarea anunțată a publicării indicilor de dobândă LIBOR pentru monedele: franc elvețian, euro, liră sterlină și yen japonez începând cu ianuarie 2022 și pentru dolarul american de la jumătatea anului 2023, la nivel european au fost recent adoptate modificări asupra Regulamentului Benchmark, menite să atenueze efectele dispariției indicilor LIBOR. Astfel, Comisia Europeană va stabili unul sau mai mulți indici de referință, pentru înlocuirea indicilor LIBOR în cadrul contractelor și al instrumentelor financiare.

Procesul de pregătire a tranziției către un nou set de indici de referință de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicată activ în acest efort, alături de Comisia Europeană, alte bănci centrale și autorități naționale competente. La nivelul Comisiei Europene vor fi analizate diferite metode de calcul și marje de ajustare pentru a înlocui indicii LIBOR, în scopul identificării variantei optime, având în vedere particularitățile piețelor financiare dar și cerințele legale existente vizând protecția consumatorilor de servicii financiare.

Odată finalizat acest proces, Comisia Europeană va emite un act de punere în aplicare, care va fi uniform și direct aplicabil în toate statele membre UE. Astfel, orice indice LIBOR va fi înlocuit de drept, în mod automat, în cadrul oricărui contract, cu noul indice de referință de înlocuire, fără a fi necesară renegocierea contractelor, dacă părțile la contract nu agreează în prealabil un alt indice de referință.

BNR va reveni cu un comunicat pe acest subiect, după ce vor fi anunțați indicii de referință de înlocuire a LIBOR, luați în considerare de către Comisia Europeană.

Scandalul LIBOR

Scandalul LIBOR a fost o schemă foarte mediatizată în care bancherii din mai multe instituții financiare majore au conlucrat pentru a manipula rata interbancară oferită de Londra (LIBOR). Scandalul a semănat neîncredere în industria financiară și a dus la un val de amenzi, procese și acțiuni de reglementare. Deși scandalul a ieșit la iveală în 2012, există dovezi care sugerează că manipularea în cauză fusese în curs încă din 2003.

Multe instituții financiare de top au fost implicate în scandal, inclusiv Deutsche Bank (DB), Barclays (BCS), Citigroup (C), JPMorgan Chase (JPM) și Royal Bank of Scotland (RBS).

Ca urmare a scandalului de stabilire a ratei, au apărut întrebări cu privire la validitatea LIBOR ca rată de referință credibilă, drept urmare ea este acum eliminată treptat. Potrivit Rezervei Federale și autorităților de reglementare din Marea Britanie, LIBOR va fi eliminat treptat până la 30 iunie 2023 și va fi înlocuit cu Rata de finanțare asigurată peste noapte (SOFR). Ca parte a acestei eliminări treptate, tarifele LIBOR pentru o săptămână și două luni LIBOR nu vor mai fi publicate după 31 decembrie 2021.

LIBOR este o rată a dobânzii de referință care este utilizată pentru stabilirea de prețuri pentru împrumuturi și produse derivate din întreaga lume. Se formează utilizând ratele dobânzii de referință transmise de băncile participante. În timpul scandalului LIBOR, traderii de la multe dintre aceste bănci au depus în mod deliberat rate de dobândă artificiale scăzute sau ridicate pentru a forța LIBOR-ul să scadă sau să crească, în efortul de a sprijini activitățile derivate și comerciale ale propriilor instituții.

Scandalul LIBOR a fost semnificativ datorită rolului central pe care LIBOR îl joacă în finanțele globale. LIBOR este utilizat pentru a determina totul, de la ratele dobânzii pe care corporațiile gigantice le vor plăti pentru împrumuturi, până la ratele pe care consumatorii individuali le vor plăti pentru ipoteci pe locuință sau împrumuturi studențești. Este, de asemenea, utilizat în stabilirea prețurilor derivate. Prin urmare, prin manipularea LIBOR, traderii în cauză au provocat indirect o cascadă de active financiare cu preț greșit în întregul sistem financiar global. Acest lucru a dus la o reacție publică substanțială, întrucât numeroase categorii de oameni din întreaga lume s-au întrebat dacă ar fi putut fi afectate financiar.

Indignarea publică față de scandal a fost exacerbată și mai mult de aparenta reputație a multor actori implicați. Acest lucru a devenit evident deoarece e-mailurile și înregistrările telefonice au fost publicate în timpul investigațiilor. Dovezile au arătat traderii cerând în mod deschis altora să stabilească tarife la o anumită sumă, astfel încât o anumită poziție să fie profitabilă. Autoritățile de reglementare din Statele Unite și Regatul Unit au dat amenzi de aproximativ 9 miliarde de dolari băncilor implicate în scandal, precum și o serie de acuzații penale. Deoarece LIBOR este utilizat în stabilirea prețurilor pentru multe dintre instrumentele financiare utilizate de corporații și guverne, acestea au depus, de asemenea, procese, susținând că stabilirea ratelor le-a afectat negativ.

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *