Protestele angajaților de la stat continuă, luni dimineața, în ziua în care Guvernul Bolojan își va angaja răspunderea pentru proiectul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar creat de Guvernul Ciolacu. Conform proiectului, îngheață salariile bugetarilor și pensiile până la finalul anului 2026 și se reduc mai multe sporuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
UPDATE Angajaţii din Guvern sunt nemulţumiţi de lipsa unei consultări cu partenerii sociali în privinţa măsurilor de austeritate propuse de Executivul condus de Ilie Bolojan. Potrivit liderului sindical Noni Iordache, salariaţii din guvern şi-ar fi dorit ca aceste măsuri să înceapă „cu cei care se bucură de sinecuri, privilegii şi protecţie a partidelor”, „plătiţi regeşte pentru loialitatea politică”, „să înceapă cu agenţiile, cu consiliile de administraţie”, şi nu tot cu „categoriile sociale vulnerabile” din România, „cel mai uşor de sacrificat”, transmite News.ro.
UPDATE Sindicaliştii din Senat afirmă că impactul pachetului de măsuri economice pentru care Guvernul îşi asumă luni răspunderea în Parlament asupra drepturilor lor salariale este un atac ”ilegal şi cinic”. ”Reducerea brutală a sporurilor pentru condiţii vătămătoare, fără niciun temei legal sau consultare, reprezintă un abuz grav de putere şi o sfidare a principiilor statului de drept.”, spun ei, avertizând că vor iniţia toate demersurile legale care pot ajunge în final la un blocaj instituţional, transmite News.ro.
UPDATE Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical, anunță că declanșează proteste împotriva tăierii sporului de condiții vătămătoare.
SAONRC declanșează acțiuni sindicale conform următorului calendar:
- 7-11 iulie 2025 – grevă de tip japonez la nivel național – membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest și își vor îndeplini atribuțiile de serviciu cu exces de zel.
- 14-16 iulie 2025 – începând cu ora 13:30 – proteste organizate la nivel național în toate județele, în fața instituțiilor cu întreruperea lucrului, cu menținerea un minim de 30% a funcționării instituției.
UPDATE Un protest are loc și în fața Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, anunță Blocul Național Sindical.
UPDATE Angajații de la Ministerul Agriculturii, Casa de Pensii și prefectura Maramureș protestează luni dimineață față de tăierea sporurilor bugetarilor, potrivit reporterilor G4Media.
UPDATE Mai mulţi angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii (CJP) Harghita au participat, luni, la un protest spontan în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce sporul pentru condiţii vătămătoare, transmite Agerpres.
Știrea inițială
Sindicaliştii de la Sanitas, dar şi cei din Educaţie vor protesta luni în faţa Parlamentului, nemulţumiţi de măsurile fiscale propuse de Guvern în pachetul pe care îşi angajează răspunderea, transmite Agerpres.
“Federaţia Sanitas va fi luni, în intervalul 11:00 – 13:00, în Parcul Izvor, alături de alte federaţii sindicale din sistemul bugetar! Protestăm faţă de măsurile de austeritate care lovesc în membrii noştri! Acesta este doar începutul”, au anunţat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
Şi sindicaliştii din Educaţie se vor afla luni la Parlament pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de măsurile fiscale propuse de Guvern.
“Protestul de luni este la Parlament, având în vedere că Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament. Este firesc să fim în faţa Parlamentului luni. Era programat protestul la Guvern. Avem aprobare şi pentru Parlament. Am fost prevăzători. (…) După cum văd că stau lucrurile, este foarte probabil ca în 8 septembrie deschiderea anului şcolar să fie în stradă în Bucureşti şi în toate oraşele din România. În premieră în ultimii 35 de ani facem o altă deschidere. Profesorii sunt cu elevii în stradă. Să dăm un semnal nu doar pentru România, ci şi pentru celelalte ţări”, afirma vinerea trecută preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că vor fi stabilite cu membrii de sindicat celelalte măsuri de protest care pot fi declanşate.