Angajaţii din Guvern sunt nemulţumiţi de lipsa unei consultări cu partenerii sociali în privinţa măsurilor de austeritate propuse de Executivul condus de Ilie Bolojan. Potrivit liderului sindical Noni Iordache, salariaţii din guvern şi-ar fi dorit ca aceste măsuri să înceapă „cu cei care se bucură de sinecuri, privilegii şi protecţie a partidelor”, „plătiţi regeşte pentru loialitatea politică”, „să înceapă cu agenţiile, cu consiliile de administraţie”, şi nu tot cu „categoriile sociale vulnerabile” din România, „cel mai uşor de sacrificat”, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Suntem nemulţumiţi, în primul rând, pentru că nu a existat o consultare cu partenerii sociali. În al doilea rând, cred că toată lumea e de acord că nu putem accepta versiuni surogate ale austerităţii, ele vizând, de fapt, toate categoriile vulnerabile din România. Ne uităm la elevi, la studenţi, la pensionari, la lucrătorii din administraţia publică, exact acele categorii sociale care sunt cel mai uşor de sacrificat. Adică am fi dorit ca aceste măsuri să înceapă cu cei care se bucură de sinecuri, de privilegii, care se bucură de protecţia partidelor, care sunt plătiţi regeşte pentru loialitatea politică, să înceapă cu agenţiile, cu consiliile de administraţie”, a declarat, luni, Noni Iordache, la digi 24.

Acesta a spus că angajaţii Guvernului sunt nemulţumiţi că după măsurile de austeritate luate de membrii Executivului rămân în continuare aşa-numitele „salarii nesimţite”.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Avem în istorie perioada 2009-2010, când am avut o recesiune în România şi nu am văzut pe nicăieri ca toate aceste comisii, comitete şi indemnizaţii să fi fost reduse”, a afirmat Iordache.

Întrebat dacă speră ca de această dată să se ajungă la echitate socială şi ca premierul să ajungă şi la acele persoane „protejate”, Iordache a spus că problema este că România „duce lipsă de modele comunitare”. 

„Şi atunci când transformi, de fapt, societatea în victimă, şi nu în modele comunitare, apar astfel de acţiuni şi nemulţumiri în societate. De aceea şi sindicatele protestează şi vor protesta în continuare faţă de aceste măsuri care nu sunt în zona de echitate. Trebuie să dea exemplu de la vârf în primul rând şi apoi, bineînţeles, te îndrepti către categoriile vulnerabile”, a punctat Noni Iordache. 

Acesta a mai spus că sindicatele care îi reprezintă pe angajaţii Guvernului, afiliaţi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, urmează să decidă în zilele următoare dacă se alătură acţiunilor de protest care au curpins întreaga ţară în ultima perioadă. 

Referitor la decizia privind tăierea sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă, Iordache a spus că, în fapt, aceste condiţii de lucru „nu dispar cu o ordonanţă de urgenţă”. 

„Ce dispare este protecţia angajaţilor. Noi trecem zilnic prin acele filtre, avem acele antene. Nu cred că era cazul să ne transformăm acum, ca Guvern, într-un războinic împotriva sporurilor. Eu nu am auzit, în ultima perioadă cel puţin, nimic despre creştere economică, despre măsuri care ar trebui să stimuleze economia. Vorbim doar de tăieri şi plafonări, La concediul suplimentar. Ce aduce la buget plafonarea acelui concediu suplimentar pentru condiţii vătămătoare, de la 10 zile la 5 zile? Absolut niciun ban. Atunci ne punem întrebarea de ce aceste măsuri? De ce această demonizare a angajaţilor din administraţia publică centrală şi locală? Să ştiţi că noi lucrăm. Noi ţinem cu bugetul şi cu statul român şi cu cetăţenii”, a conchis Noni Iordache.