Mai mult de jumătate dintre antreprenori consideră că situaţia politică este un factor care le afectează activitatea, în timp ce devalorizarea leului în raport cu euro reprezintă o problemă majoră prin creşterea costurilor cu materiile prime şi serviciile folosite în activitatea companiei, potrivit unui sondaj IMM România, confederaţie patronală reprezentativă la nivel național.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
IMM România a realizat, în perioada 15-22 mai, un sondaj privind percepţia antreprenorilor asupra situaţiei economice şi a măsurilor care trebuie luate de viitorul Guvern, la care au participat 1.650 respondenţi, majoritatea fiind microîntreprinderi şi întreprinderi mici, din domenii de activitate precum servicii, producţie şi comerţ, transmite Agerpres.
“Rezultatele sondajului reflectă un nivel ridicat de îngrijorare în rândul mediului de afaceri, în special în ceea ce priveşte situaţia politică pe care peste jumătate dintre respondenţi o consideră un factor care le afectează direct activitatea. De asemenea, devalorizarea leului în raport cu euro a fost semnalată ca o problemă majoră, întrucât a avut ca efect creşterea costurilor cu materiile prime şi serviciile folosite în activitatea întreprinderii şi diminuarea profitului pentru aproape jumătate dintre respondenţi”, susţin autorii sondajului.
Alte dificultăţi majore indicate de antreprenori includ lipsa resurselor financiare pentru investiţii şi scăderea cererii vânzărilor. Totodată, antreprenorii se tem de creşterea TVA şi sporirea concurenţei neloiale, aspecte care reprezintă o reală problemă în dezvoltarea afacerii.
“Antreprenorii nu doar că semnalează problemele cu care se confruntă, ci propun şi direcţii clare de acţiune pe care viitorul Guvern ar trebui să le aibă în vedere. Astfel, principala solicitare a antreprenorilor o reprezintă implementarea de programe de finanţare şi garantare pentru IMM-uri, în scopul consolidării afacerilor prin diversificarea produselor şi serviciilor oferite”, susţin autorii sondajului.
Alte propuneri susţinute de mediul antreprenorial includ reducerea impozitului pe dividende la 5% şi acordarea posibilităţii trecerii de la impozitul pe profit la impozitul specific microîntreprinderilor, în funcţie de evoluţia economică a întreprinderii, menţionează IMM România.
“Din perspectiva acţiunilor urgente pe care antreprenorii le consideră esenţiale sunt: stabilitatea fiscală şi predictibilitatea, reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea impozitării pe forţa de muncă şi creşterea absorbţiei fondurile europene”, arată cercetarea.