Specialist: România îşi asigură necesarul de petrol în proporţie de aproape 40% din surse interne, iar necesarul de gaze naturale de import nu este mai mare de 20%

Gaze aragaz sursa Pexels Foto: Pexels.com

România îşi asigură, din resurse interne, necesarul de petrol în proporţie de aproape 40%, a declarat joi Filip Cârlea, Director Centrul pentru Energie Regenerabilă & Eficienţă Energetică, transmite Agerpres.

„Din resurse interne, România îşi asigură necesarul de petrol în proporţie de aproape 40%, iar necesarul de gaze naturale, de import, nu sunt mai mari de 20%”, a afirmat Filip Cârlea, la o conferinţă despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), organizată de Oxygen Events.

El a menţionat că, în acest sens, ţara noastră are nevoie de „o gospodărire eficientă”.

„Să ne asigurăm că, pe timpul verii, când preţul gazelor este relativ scăzut sau destul de scăzut, facem acele stocări în depozitele de gaze. România are nişte depozite subterane de stocare gaze naturale de câteva miliarde, spre 4 miliarde de mc. Dacă acestea s-ar umple pe timpul verii la un preţ convenabil, pe timpul iernii practic n-am avea nevoie de import. Şi aşa, importul nu depăşeşte decât în momentele foarte grele, cum a fost iarna aceasta, 20%. Restul îl avem asigurat din resurse interne”, a menţionat Filip Cârlea.

El a subliniat că sectorul energetic din România are potenţial de creştere pe termen mediu şi lung pentru că dispune de resurse de combustibil fosil neexploatat din Marea Neagră. De asemenea, există posibilitatea de creştere a energiei din resurse regenerabile.

În ceea ce priveşte „sancţiunile economice aplicate Rusiei şi stoparea eminentă a fluxului acesta a energiei”, Filip Cârlea a amintit că „două state vecine, Bulgaria şi Polonia nu mai primesc gaze din Rusia”.

„Polonia are puse la punct sistemele lor, ei sunt mult mai bine aşezaţi şi organizaţi pentru că au trecut la valorificarea, exploatarea în continuare a cărbunelui în condiţii de emisii de noxe extrem de reduse. Bulgaria, mai puţin. Trebuie să ne gândim că această sistare de gaze de la Gazprom ne afectează şi pe noi. După cum cunoaşteţi, transportul de gaze către Bulgaria se făcea prin România în partea de sud – şi aceasta contribuia cu nişte sume reprezentative la bugetul României”, a mai spus Filip Cârlea.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. De unde rezulta ca ar trebui sa fie ilegal sa exportam ORICE cat timp nu ne asiguram integral nevoile. (ca tot zice Dl. Prim Ministru ca are balta peste) Deci, care-i exact Elefantul din Camera ? Ba avem, ba nu avem.

    Legile ‘Pietei Libere’ sunt ciungi si nocive pe plan Global iar gunoiul nu mai poate sa stea mult timp sub pres. E o problema universala, dar asta nu-i o scuza, in special cand o tii langa de 7 ani cu cuvantul ‘Suveranitate’.

    Am inteles ca Legea Europeana are intaietate dar vad ca n-are de gand nimeni sa ia masurile complete si corecte pt. un capitalism sanatos, chiar daca suntem in ceasul al 13-lea de 7 ani, minim.

    Ard anul asta si celelalte jumatati de Australia, Brazilia, tot asa, pe sistemul “Stapanii Hranei”, in numele “Libertatii”.

    Sa vedem din ce-o sa se mai faca business cand n-or mai exista nici sclaveti, nici hrana.

    Dar na, noi extragem sa vindem, ca sa avem de unde cumpara. Noaptea Mintii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *