SRI trimite la semnat la Finanțe un HG care le aprobă 22 de milioane de euro pentru achiziția a 44 de autospeciale antitero

SRI Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Serviciul Român de Informații a trimis la Ministerul Finanțelor (cu un nou ministru, Dan Vîlceanu) un proiect de HG prin care se aprobă o cheltuială de 110 milioane lei pentru achiziționarea a 44 de autospeciale, cu tot cu echipamente de rigoare, care să intre în dotarea Centrului Antitero al instituției de la Grădiștea, Giurgiu. Documentul are deja semnătura directorului SRI Eduard Hellvig, ministrului de Interne Lucian Bode și a șefului SPP, Lucian Pahonțu (una dintre autospeciale va intra în dotarea SPP).

CBRNe (centrul antitero) este deja în construcție, finanțarea de 98 de milioane de lei fiindu-i asigurată printr-un HG de anul trecut, iar tot acest proiect este susținut cu bani din fonduri nerambursabile și de la buget. Prin actul menționat mai sus, acest centru va fi și dotat corespunzător. În Nota de Fundamentare a proiectului, SRI precizează că nu dispune de personal specializat și nici de mijloace tehnice care să răspundă adecvat unei amenințări teroriste din spectrul nuclear, chimic, sau biologic.

Pe trei ani se va derula proiectul de achiziție a autospecialelor, care nu vor fi găzduite doar la baza din Grădiștea, ci vor fi dislocate și la alte unități ale Serviciului de pe teritoriul țării.

SRI are în construcție la Giurgiu centrul antitero denumit CBRNe „Dezvoltarea facilităţilor de pregătire necesară gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe, generate de acte de rea-voinţă”.  Domeniul CBRNe se referă la apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară.  Valoarea investiţiei, inclusiv TVA, este de 88,97 milioane de lei, din care  construcţii-montaj – 59,905 milioane de lei, eşalonată pe trei ani, potrivit unei HG aprobate anul trecut.

Suprafaţa construită va fi de 12.116 mp, suprafaţa desfăşurată – 18.878 mp, iar drumuri, alei, platforme – 34.682 mp. Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni, din care durata de execuție 24 luni.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri alocate prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 5, OS 5.2. „Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”), precum și de la bugetul de stat, prin bugetul Serviciului Român de Informaţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *