Renumitul serviciu de internet prin satelit al lui Elon Musk a devenit disponibil pentru comenzi ale clienților din România. Compania estimează că acesta va deveni operațional în țara noastră anul viitor.
Anunțul că Starlink Internet Services a dobândit dreptul de a furniza servicii de acces la internet în România, a fost făcut la începutul lunii martie.
Pe pagina Starlink, clienții din România pot acum lansa comenzi. Partea de Hardware costă 3.200 de lei, livrarea încă 410 lei, iar costul serviciul e de 529 de lei pe lună.
Serviciul promite latentă redusă şi viteza de download de până la 250 Mb/s, notează platforma de specialitate Mobilissimo. „Acest produs e bun mai degrabă pentru cineva care trăieşte într-o zonă izolată, cu zero servicii, precum o cabană în munţi, un pădurar să zicem. Sau se află într-o localitate unde acoperirea 4G şi 5G e slabă şi fibră încă nu a ajuns. Preţul e foarte piperat, în condiţiile în care poţi avea Internet pe fibră la 1 Gbps cu doar câteva zeci de lei. Un alt segment de public este cel al persoanelor de pe platforme marine, al celor care stau la mare altitudine în munţi şi alte nişe de genul”, arată site-ul.
România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, dar venirea Starlink ar aduce avantaje pentru zonele defavorizate. „Ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România”, explica Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, la momentul anunțului că Starlink a primit autorizare în România.
Ce aprobări a primit Starlink. Condiții tehnice
„Autorizarea societăţii STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED s-a realizat în condiţiile regimului de autorizare generală stabilit prin Decizia preşedintelui ANCOM nr. 987/2012, aplicabil tuturor celor care doresc să furnizeze reţele publice de comunicaţii electronice ori servicii de comunicații electronice destinate publicului, pe piaţa din România. Astfel, ca urmare a transmiterii către ANCOM a notificării cu privire la intenția STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED de a furniza rețele publice de comunicaţii electronice sau servicii de comunicații electronice destinate publicului în România, compania a dobândit dreptul de a furniza, în condițiile libertății de prestare, servicii de acces la internet începând cu data de 2 martie 2022”, a transmis ANCOM pentru Economedia.
Totodată, începând cu 3 martie 2022, în urma depunerii documentației necesare, companiei STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED i-a fost emisă o licență de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii publice de comunicații prin satelit pe teritoriul României în benzile de frecvențe 14.00 – 14.50 GHz (sensul Pământ – spaţiu) și 10.70 – 12.75 GHz (sensul spaţiu – Pământ). De asemenea, a fost emisă și o licență pentru amplasarea de stații de sol de tipul gateway în benzile de frecvențe 27,5 – 29,1 GHz și 29,5 – 30,0 GHz (sensul Pământ – spațiu), respectiv, 17,8 – 18,6 GHz și 18,8 – 19,3 GHz (sensul spațiu – Pământ).
Reprezentanții ANCOM mai precizează că societatea, în calitate de titular al acestor licențe, are obligația de a respecta cerințele esențiale referitoare la utilizarea spectrului și a echipamentelor radio. „Echipamentele radio utilizate vor respecta prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piața echipamentelor radio, cu modificările și completările ulterioare, și standardele europene armonizate aplicabile în România”, subliniază ANCOM.