Dacă țări mici sunt considerate deseori paradisuri majore pentru ascunderea banilor de Fisc sau pentru spălarea lor, „enorme cantități de fonduri ilicite” se află în sistemul financiar american, a acuzat joi secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată de Le Figaro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Există motive să credem că, la ora actuală, cel mai bun loc pentru ascunderea și spălarea banilor obținuți fraudulos este în realitate” America, a apreciat Janet Yellen, într-un discurs susținut cu ocazia Sumitului privind democrația. Elveția sau insulele Caiman sunt de mult timp în colimatorul fiscurilor din întreaga lume. Dar ministrul american a contestat ideea potrivit căreia fondurile provenite din corupție sau activități ilegale sunt trimise către țări cu „reglementări financiare suple sau secrete”, afirmând că acestea pot „trece – sau ateriza – pe piețele noastre”.
Aceasta a invocat strategia anticorupție pe care administrația președintelui Joe Biden a anunțat-o în această săptămână. Este necesar să „îndreptăm proiectoarele” asupra „zonelor de umbră” din SUA, a spus ea, citând anumite state care autorizează crearea de societăți-paravan fără a se ști cui aparțin în realitate.
Congresul american a adoptat în ianuarie o lege care impune companiilor americane să declare guvernului federal beneficiarii efectivi, marcând o ruptură în politica SUA, unde legislația în materie poate fi extrem de suplă în state precum Delaware, fieful președintelui Joe Biden. Propunerea creează o bază de date pentru a înregistra „proprietarii efectivi” ai tuturor companiilor, respectiv persoanele care dețin 25% dintr-o societate sau care pot lua decizii pentru companie.
O reglementare similară se va aplica tranzacțiilor imobiliare, „deoarece numeroși actori corupți își pot ascunde banii în zgârie nori din Miami sau din Central Park”, a subliniat Janet Yellen, vorbind despre „spălătoriile automate de la etajul 81”. Această „alchimie financiară își bate joc de instituțiile noastre libere și corecte”, a afirmat aceasta, acuzând totodată un „sistem de fiscalitate eșuat care permite persoanelor cele mai bine plătite și celor mai mari companii să rămână nepedepsite în caz de fraudă”.