Statele Unite, „cel mai bun loc” pentru spălarea banilor (Janet Yellen)

Janet Yellen

Dacă țări mici sunt considerate deseori paradisuri majore pentru ascunderea banilor de Fisc sau pentru spălarea lor, „enorme cantități de fonduri ilicite” se află în sistemul financiar american, a acuzat joi secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată de Le Figaro.

„Există motive să credem că, la ora actuală, cel mai bun loc pentru ascunderea și spălarea banilor obținuți fraudulos este în realitate” America, a apreciat Janet Yellen, într-un discurs susținut cu ocazia Sumitului privind democrația. Elveția sau insulele Caiman sunt de mult timp în colimatorul fiscurilor din întreaga lume. Dar ministrul american a contestat ideea potrivit căreia fondurile provenite din corupție sau activități ilegale sunt trimise către țări cu „reglementări financiare suple sau secrete”, afirmând că acestea pot „trece – sau ateriza – pe piețele noastre”.

Aceasta a invocat strategia anticorupție pe care administrația președintelui Joe Biden a anunțat-o în această săptămână. Este necesar să „îndreptăm proiectoarele” asupra „zonelor de umbră” din SUA, a spus ea, citând anumite state care autorizează crearea de societăți-paravan fără a se ști cui aparțin în realitate.

Congresul american a adoptat în ianuarie o lege care impune companiilor americane să declare guvernului federal beneficiarii efectivi, marcând o ruptură în politica SUA, unde legislația în materie poate fi extrem de suplă în state precum Delaware, fieful președintelui Joe Biden. Propunerea creează o bază de date pentru a înregistra „proprietarii efectivi” ai tuturor companiilor, respectiv persoanele care dețin 25% dintr-o societate sau care pot lua decizii pentru companie.

O reglementare similară se va aplica tranzacțiilor imobiliare, „deoarece numeroși actori corupți își pot ascunde banii în zgârie nori din Miami sau din Central Park”, a subliniat Janet Yellen, vorbind despre „spălătoriile automate de la etajul 81”. Această „alchimie financiară își bate joc de instituțiile noastre libere și corecte”, a afirmat aceasta, acuzând totodată un „sistem de fiscalitate eșuat care permite persoanelor cele mai bine plătite și celor mai mari companii să rămână nepedepsite în caz de fraudă”.

Trezoreria SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.