Statele Unite, „cel mai bun loc” pentru spălarea banilor (Janet Yellen)

Janet Yellen secretarul american al trezoreriei sursa foto: Uniunea Europeană

Dacă țări mici sunt considerate deseori paradisuri majore pentru ascunderea banilor de Fisc sau pentru spălarea lor, „enorme cantități de fonduri ilicite” se află în sistemul financiar american, a acuzat joi secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată de Le Figaro.

„Există motive să credem că, la ora actuală, cel mai bun loc pentru ascunderea și spălarea banilor obținuți fraudulos este în realitate” America, a apreciat Janet Yellen, într-un discurs susținut cu ocazia Sumitului privind democrația. Elveția sau insulele Caiman sunt de mult timp în colimatorul fiscurilor din întreaga lume. Dar ministrul american a contestat ideea potrivit căreia fondurile provenite din corupție sau activități ilegale sunt trimise către țări cu „reglementări financiare suple sau secrete”, afirmând că acestea pot „trece – sau ateriza – pe piețele noastre”.

Aceasta a invocat strategia anticorupție pe care administrația președintelui Joe Biden a anunțat-o în această săptămână. Este necesar să „îndreptăm proiectoarele” asupra „zonelor de umbră” din SUA, a spus ea, citând anumite state care autorizează crearea de societăți-paravan fără a se ști cui aparțin în realitate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Congresul american a adoptat în ianuarie o lege care impune companiilor americane să declare guvernului federal beneficiarii efectivi, marcând o ruptură în politica SUA, unde legislația în materie poate fi extrem de suplă în state precum Delaware, fieful președintelui Joe Biden. Propunerea creează o bază de date pentru a înregistra „proprietarii efectivi” ai tuturor companiilor, respectiv persoanele care dețin 25% dintr-o societate sau care pot lua decizii pentru companie.

O reglementare similară se va aplica tranzacțiilor imobiliare, „deoarece numeroși actori corupți își pot ascunde banii în zgârie nori din Miami sau din Central Park”, a subliniat Janet Yellen, vorbind despre „spălătoriile automate de la etajul 81”. Această „alchimie financiară își bate joc de instituțiile noastre libere și corecte”, a afirmat aceasta, acuzând totodată un „sistem de fiscalitate eșuat care permite persoanelor cele mai bine plătite și celor mai mari companii să rămână nepedepsite în caz de fraudă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: