Strigătul disperat al metalurgiștilor la Comisia Europeană: „Vrem măsuri acum! Toată industria grea din UE se va închide”

metalurgie, fabrica, muncitor, productie Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană trebuie să reducă costurile energiei electrice în regiune pentru a preveni închiderea permanentă a uzinelor producătoare de metale din regiune, ceea ce ar crește dependența de importuri cu amprente de carbon mai mari, arată, într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asociația industrială Eurometaux.

Aproximativ 50% din capacitățile de producție de aluminiu și zinc din UE „au fost deja scoase din funcțiune din cauza crizei energetice”, se arată în adresa obținută de Euractiv.

Aceste îngrijorări sunt împărtășite de o coaliție mai largă de industrii mari consumatoare de energie – inclusiv ciment, oțel, produse chimice și îngrășăminte – care au avertizat cu privire la „nivelul extrem” al prețurilor la gaze pe piața europeană.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„În ultimele săptămâni, un număr mare de unități industriale și-au închis porțile sau și-au redus producția în Europa și se așteaptă și mai multe în următoarele săptămâni”, au declarat industriașii, într-o scrisoare separată adresată lui von der Leyen. „Aceste reduceri masive de uzine vor crește dependența Europei de piețele terțe pentru lanțurile de aprovizionare strategice și vor crește drastic emisiile globale de carbon”, au avertizat ei.

Miniștrii UE se întâlnesc pe 9 septembrie pentru a discuta măsuri urgente pentru a răspunde la o creștere bruscă a prețurilor la gaze și energie care afectează industria europeană după ce Rusia a redus livrările de gaze către blocul comunitar. Eurometaux dorește ca, măcar în ultimul ceas, UE vină cu măsuri consistente și imediate de sprijin, printre care să ridice pragul de 50 de milioane de euro pentru ajutorul pe care țările UE îl pot oferi companiilor aflate în dificultate, să ofere sprijin prin plafonarea taxelor și suprataxelor la energie și gaze și să creeze un fond european de ajutor de urgență pentru industriile energofage.

Eurometaux a declarat că această criză energetică reprezintă o „amenințare existențială pentru viitorul topitoriilor de metale din Europa”.

„Facem apel la liderii UE și ai statelor membre să ia măsuri de urgență pentru a-și păstra industriile strategice cu utilizare intensivă a energiei electrice și pentru a preveni pierderea permanentă a locurilor de muncă”, a declarat Eurometaux, adăugând că scrisoarea a fost semnată de directorii executivi a 40 de companii europene.

Eurometaux are 26 de companii membre, printre care Glencore, Aurbubis, Boliden și Norsk Hydro.

Reducerile de producție de zinc, aluminiu și siliciu au făcut deja ca consumatorii din industriile europene ale oțelului, automobilelor și construcțiilor să se confrunte cu lipsuri grave, care sunt compensate de livrările din China și din alte părți.

„Producția chineză este de 2,5 ori mai intensivă în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon decât producția europeană de zinc; de 2,8 ori mai intensă în cazul aluminiului și de 3,8 ori mai intensă în cazul siliciului”, a declarat Eurometaux.

„Estimăm că importurile de aluminiu de înlocuire ale Europei au adăugat deja 6-12 milioane de tone de CO2 în acest an”, spune asociația. De asemenea, organismul industrial dorește ca UE să ceară statelor membre să ofere ajutor financiar prin intermediul sistemului de compensare a emisiilor de dioxid de carbon.

Acest sistem permite guvernelor naționale să acorde compensații industriilor mari consumatoare de energie pentru a le ajuta să recupereze o parte din costurile legate de prețurile ridicate ale carbonului pe care trebuie să le plătească din cauza sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

„Metalele de bază, metalele pentru baterii și alte metale sunt toate necesare în volume mai mari pentru infrastructura de rețea din Europa, vehiculele electrice, panourile solare, turbinele eoliene și electrolizoarele de hidrogen”, se arată în scrisoare.

În România, cea mai mare fabrică din metalurgie și cel mai mare consumator individual de electricitate, Alro Slatina, mai funcționează doar la avarie, la nici 30% din capacitate, din pricina prețurilor energiei. Restul companiilor metalurgice sunt și ele închise sau pe punctul de a închide producția.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: