Studiu: Oamenii care lucrează constant pe salarii mici pot înregistra un declin cognitiv „semnificativ mai rapid” mai târziu în viață

somaj, someri, angajare, angajat, stres, oboseala, bani, calcule Sursa foto: Pexels / Energepiccom

Salariul mai mic în mod regulat nu este doar o problemă pentru economiile personale, ci ar putea afecta și funcționarea cognitivă mai târziu în viață, arată un studiu derulat în SUA, citat de revista Fortune.

Astfel, pentru lucrătorii care au câștigat în mod constant salarii mici, memoria scade „semnificativ mai repede” la vârsta înaintată, comparativ cu cei care nu au câștigat niciodată salarii mici spre sfârșitul carierei, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de Mailman School of Public Health de la Universitatea Columbia.

Cât de repede scade? Pentru fiecare deceniu, oamenii cu o istorie de salarii mici au experimentat puțin peste un an în plus de îmbătrânire cognitivă, au descoperit cercetătorii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Cercetarea noastră oferă noi dovezi că expunerea susținută la salarii mici în anii de vârf este asociată cu declinul accelerat al memoriei mai târziu în viață”, a scris Katrina Kezios, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral la Columbia.

Cercetătorii au definit un salariu scăzut ca orice salariu pe oră sub două treimi din salariul mediu federal pentru acel an.

Folosind această definiție, ei au grupat înregistrările dintr-un studiu anterior cu 2.879 de participanți născuți între 1936 și 1941 în trei categorii: nu au câștigat niciodată salarii mici, au câștigat intermitent salarii mici sau au câștigat întotdeauna salarii mici din 1992 până în 2004, când aveau să aibă între 51 și 68 de ani. Înregistrările au fost extrase din Studiul privind sănătatea și pensionarea, un eșantion reprezentativ de 20.000 de americani de peste 50 de ani.

Apoi, echipa a analizat modul în care acei participanți și-au văzut memoria scăzând în cei 12 ani după ce s-au pensionat. În acea perioadă de timp, oamenii care au lucrat în mod continuu locuri de muncă cu salarii mici spre sfârșitul vieții au suferit un an de declin cognitiv în plus față de cei care nu au lucrat locuri de muncă cu salarii mici.

Concluziile studiului au fost prezentate săptămâna aceasta la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer și vor fi publicate în curând în Jurnalul American de Epidemiologie. Studiul se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care susțin o legătură între salariile mici și consecințele disparate asupra sănătății.

„Locuri de muncă cu salarii mici au fost asociate cu rezultate cum ar fi simptomele depresive, obezitatea și hipertensiunea arterială, care sunt factori de risc pentru îmbătrânirea cognitivă”, au scris cercetătorii. Dar până acum, au adăugat ei, „niciun studiu anterior nu a examinat relația specifică dintre salariile mici în timpul anilor de muncă și funcționarea cognitivă de mai târziu”.

Adina Zeki Al Hazzouri, autor principal al studiului și profesor asistent de epidemiologie la Columbia, a spus că descoperirile sugerează că politicile sociale de îmbunătățire a circumstanțelor financiare ale lucrătorilor cu salarii mici „pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea cognitivă”.

„Lucrările viitoare ar trebui să examineze riguros numărul de cazuri de demență și excesul de ani de îmbătrânire cognitivă care ar putea fi preveniți în diferite scenarii ipotetice care ar crește salariul minim pe oră”, a scris ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.