Studiu Oxford Internet Institute: Accesul la internet este legat de niveluri mai mari de satisfacție în viață și de bunăstare socială

telefon, smartphone, roaming, apel, internet, date mobile, strada Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

Accesul și utilizarea internetului sunt asociate în mod constant cu o stare de bine pozitivă, sugerează un nou studiu realizat de Oxford Internet Institute (OII) pe baza datelor din 168 de țări, scrie BBC.

În multe părți ale lumii, inclusiv în UE și în Regatul Unit, preocupările legate de efectele nocive ale internetului au dus la adoptarea de noi legi. OII afirmă că unele dintre constatările sale sunt “în concordanță” cu legăturile raportate între utilizarea social media și simptomele depresive în rândul femeilor tinere.

Dar, în concluzie, beneficiile generale ale prezenței online arată că autoritățile de reglementare care intenționează să adopte legi mai stricte ar trebui să se bazeze pe date și nu să se lase “ghidate de anecdote”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Anticipez că această lucrare va fi, într-un fel, văzută în contrast cu tipul de conversație socială actuală din jurul tehnologiei”, a declarat profesorul Andrew Przybylski, de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea.

“Dacă vrem să facem ca lumea online să fie sigură pentru tineri, nu putem să mergem cu arma în mână cu convingeri puternice și o soluție unică pentru toate – trebuie să ne asigurăm cu adevărat că suntem sensibili la faptul că datele ne schimbă părerea”, a spus el.

Studiul nu a analizat în mod special rețelele de socializare – care reprezintă o mare parte din dezbaterile cele mai aprinse privind siguranța online – ci a adoptat o abordare mai largă pentru a evalua accesul la internet.

Cercetătorii au analizat datele colectate între 2006 și 2021 de la două milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 99 de ani din întreaga lume, inclusiv din țări din America Latină, Asia și Africa

Ei au constatat că persoanele care au avut acces la internet sau care au utilizat în mod activ internetul au raportat niveluri mai mari de satisfacție în viață și de bunăstare socială. Profesorul de statistică Kevin McConway a declarat că este o cercetare foarte “largă”, dar totuși utilă.

“Este un punct de plecare și pune foarte serios la îndoială opinia, susținută de unele persoane, că internetul este rău pentru noi toți”, a scris el.

Femeile tinere

Cercetătorii au studiat opt indicatori de bunăstare, inclusiv satisfacția în viață, experiențele negative și pozitive zilnice și bunăstarea în comunitate.

Ei au analizat un “multivers” de aproape 34.000 de modele statistice și subseturi de date diferite. În 85% din cazuri, acestea au arătat asocieri pozitive și semnificative din punct de vedere statistic între conectivitatea la internet și starea de bine.

Însă 5% dintre asocierile care legau utilizarea internetului și bunăstarea comunității au fost negative, cele mai multe dintre acestea fiind observate în rândul femeilor tinere cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Deși acest lucru nu dovedește că accesul la internet le provoacă nefericire, lucrarea notează că este “în concordanță cu rapoartele anterioare privind creșterea hărțuirii cibernetice și asocieri mai negative între utilizarea social media și simptomele depresive în rândul femeilor tinere”.

Dr. Ruth Plackett, cercetător principal la University College London, a declarat că este important să se înțeleagă limitările pe care le-ar putea dezvălui cercetarea – de exemplu, faptul că s-a analizat persoana “medie” dintr-o anumită țară.

“De exemplu, nu izolează utilizarea social media”, a declarat ea pentru BBC.

“Știm că tinerii pot fi expuși la conținut dăunător pe aceste platforme, ceea ce poate da mai multe asocieri negative cu utilizarea internetului”.

Cu toate acestea, ea a declarat pentru BBC că a salutat apelurile pentru o discuție mai nuanțată despre utilizarea internetului.
Simone Vibert, șefa departamentului de politici și cercetare de la Internet Matters, care oferă sfaturi privind siguranța online, a declarat că cercetările lor au arătat, de asemenea, că prezența online are multe beneficii, dar și aspecte negative.

“Există o nevoie clară de o abordare bazată pe dovezi, ceea ce face ca dovezi precum aceasta și alte cercetări să fie vitale.”

“Dezamăgirea familiilor”

Cercetătorii recunosc, de asemenea, că studiul are limite, în special faptul că nu a putut dovedi cauza și efectul. De exemplu, autorii nu au putut să excludă în totalitate posibilitatea ca majorarea veniturilor, care a fost, de asemenea, legată de creșterea accesului la internet, să fie la originea faptului că oamenii se simt mai bine.

Dar, potrivit profesorului Przybylski, studiul a oferit lecții clare pentru factorii de decizie politică care doresc să sporească protecția tinerilor online. El a subliniat lipsa studiilor de specialitate pe această temă și faptul că majoritatea cercetărilor efectuate s-au concentrat pe țările anglofone și mai bogate.

“Ne dorim cu adevărat tot ce este mai bun pentru copiii noștri”, a explicat acesta, dar a precizat că acest lucru înseamnă că trebuie să urmărim datele. “Dacă politica noastră și resursele noastre sunt ghidate de anecdote, vom dezamăgi multe familii”.

Lucrările anterioare ale OII efectuate de profesorul Przybylski au constatat că nu există dovezi că răspândirea globală a Facebook este legată de daune psihologice pe scară largă.

La fel ca și cercetarea anterioară a profesorului Przybylsk, această lucrare, realizată împreună cu coautorul său, profesorul Matti Vuorre, se bazează pe informații din Gallup World Poll, un sondaj realizat pe milioane de persoane din întreaga lume.

Studiul va fi publicat în jurnalul de specialitate Technology, Mind and Behavior.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: