Până în anul 2027, circa 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, arată un studiu realizat de Horváth, companie de consultanță în management, prezentă și România. În paralel, rolul IT-ului în furnizarea și administrarea sistemelor IT va scădea de la 49% în prezent la doar 24% în următorii trei ani.
În prezent echipele de IT au un rol activ în managementul proceselor de business în 42% dintre companii.
Potrivit studiului, IT-ul este considerat partener de business de 18% dintre organizații, respectiv „enabler” (facilitator în atingerea obiectivelor) și consultant de business în 24% dintre cazuri, dar în următorii trei ani se estimează că va deveni o unitate de inovare, generatoare de valoare adăugată, în 29% dintre companii. În același interval, estimările arată că numărul celor care văd în IT doar un furnizor de servicii low cost (20% în prezent) va scădea la 8%.
Totodată, rolul IT-ului în crearea de noi produse și servicii va crește semnificativ, conform studiului. Acesta va fi implicat în consilierea pentru dezvoltarea de produse noi (+12%, ajungând la 40%) și va contribui la dezvoltarea de produse comercializabile (+13%, atingând 36%).
Studiul precizează că această expansiune a responsabilităților IT are loc într-un context dificil: 83% dintre companii sunt nevoite să implementeze măsuri de reducere a costurilor, iar 70% dintre ele estimează o creștere modestă a bugetelor IT, între 1,6% și 3,4% pe an. În același timp, cheltuielile pentru pentru inovație, inclusiv inteligență artificială (+10%), sunt în creștere.
În același timp, cheltuielile pentru pentru inovație, inclusiv inteligență artificială (+10%), sunt în creștere.
Conform studiului, rolul în continuă schimbare al IT-ului evidențiază natura duală a inteligenței artificiale. Aceasta reprezintă atât un un avantaj, cât și o provocare, în cadrul proceselor de transformare digitală, iar deși AI oferă eficiență și inovație, integrarea sa necesită o planificare strategică.
„Departamentele de IT se confruntă cu provocarea de a face mai mult cu mai puține resurse, asumându-și în același timp un rol strategic în companie. Pentru a face față bugetelor din ce în ce mai restrânse și pentru a contribui decisiv la crearea de valoare în companie, IT-ul trebuie să se optimizeze, să continue automatizarea și să valorifice mai bine potențialul inteligenței artificiale. În caz contrar, nu va putea susține în mod adecvat inovațiile necesare în business. Prin urmare, IT-ul trebuie regândit radical: ce contribuie la crearea de valoare, cum poate fi producția mai eficientă din punct de vedere al costurilor și ce poate fi eliminat” , a declarat László Pálházi, Senior Project Manager, Horváth România.
Cinci pași pentru integrarea eficientă a AI-ului
Pentru o integrare sustenabilă a AI, Horváth propune un cadru structurat în cinci pași:
1. Analiza beneficiilor potențiale
Pentru a iniția o transformare solidă a AI, cercetătorii susțin că este esențial să se înțeleagă beneficiile potențiale. O identificare și analiză aprofundată a câștigurilor comparativ cu situația actuală creează baza pentru toate etapele ulterioare. Conform cercetărilor Horváth, doar un sfert dintre companii au realizat o astfel de analiză până în prezent, iar încă 50% plănuiau să o finalizeze în 2024.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
2. Alinierea strategică
Potrivit cercetătorilor, pe baza analizei potențiale, se dezvoltă o strategie care trebuie să includă obiective specifice, un model operațional adecvat, un cadru de guvernanță bine definit, un portofoliu de cazuri de utilizare, gestionarea riscurilor, programe de formare a angajaților și un plan de comunicare eficient.
3. Alegerea abordării corecte de implementare
Conform cercetătorilor, există trei abordări principale pentru implementarea AI, fiecare având un nivel diferit de potențial transformator și maturitate necesară respectiv, abordarea AI prioritizată care se concentrează doar pe cazurile cu prioritate maximă, în special într-un mediu cu o pregătire limitată pentru AI, abordarea AI focalizată care se axează pe scenarii de aplicare în funcții sau procese end-to-end cu cel mai mare potențial și abordarea AI scalată care prevede întregul context organizațional, extinzând AI în toate funcțiile și procesele end-to-end.
4. Implementare graduală și controlată
Implementarea se realizează în etape controlate, pentru a minimiza riscurile și pentru a permite ajustări rapide. Potrivit cercetării se efectuează mai întâi niște prototipuri de validare (proofs of concept), urmate de o derulare treptată, cu monitorizare constantă și optimizări continue.
Pe tot parcursul procesului, cercetătorii susțin că este esențială o comunicare transparentă prin canalele interne pentru a menține angajamentul echipei și pentru a măsura impactul asupra companiei.
5. Dezvoltarea competențelor angajaților
Cercetătorii consideră că succesul unei transformări bazate pe AI depinde, în mare măsură, de acceptarea și competențele angajaților.
Elementele cheie includ: cultivarea unei culturi organizaționale care susține schimbarea, creșterea gradului de conștientizare și motivare a angajaților, dezvoltarea și extinderea competențelor relevante pentru AI și crearea de structuri și procese de suport pentru adoptarea AI.