Sub sancțiuni occidentale, compania rusă de stat Aeroflot vrea să atragă 3 miliarde de dolari printr-o emisiune de acțiuni urgentă

Aeroflot Rusia Sursa foto: Facebook / Aeroflot

Compania aeriană emblematică a statului rus, Aeroflot, intenţionează să atragă până la 185,2 miliarde de ruble (3 miliarde de dolari) printr-o emisiune de acţiuni urgentă, anunţat compania, transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Aceasta se află sub presiunea puternică a sancţiunilor occidentale şi a interdicţiilor spaţiului aerian,

Aeroflot, care este controlată de statul rus, a declarat că, în cadrul adunării sale anuale, acţionarii au aprobat emiterea a 5,42 miliarde de acţiuni noi, care ar putea fi cumpărate la un preţ de 34,29 ruble.

La începutul anului, numărul de pasageri era deja cu o treime mai mic faţă de nivelurile anterioare pandemiei de coronavirus, iar compania a fost grav lovită de sancţiunile occidentale ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, declanşată pe 24 februarie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada şi-au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, oprind accesul Aeroflot la zboruri profitabile către pieţele occidentale.

Producătorii de avioane Airbus şi Boeing – care la începutul anului reprezentau toată flota Aeroflot de 187 de avioane, cu excepţia a 10 aparate, au oprit furnizarea de piese şi servicii de avioane către transportatorii ruşi.

Şi, într-o lovitură simbolică pentru amprenta companiei în Occident, clubul de fotbal britanic Manchester United şi-a reziliat acordul de sponsorizare cu transportatorul rus.

Ca răspuns, Aeroflot a optat să nu plătească dividende pentru câştigurile sale din 2021 şi nu a publicat rezultatele primului trimestru pentru acest an, evitând să dezvăluie costul financiar al opririi majorităţii rutelor sale.

Injecţia de fonduri de 3 miliarde de dolari, atât de necesară, este programată să provină parţial din Fondul Naţional de Avere al Rusiei – fondul guvernamental pentru zilele dificule care este organizat pentru a sprijini companiile cheie afectate de sancţiunile occidentale – guvernul promiţând să investească 107 miliarde de ruble (1,74 miliarde de dolari) în Aeroflot.

În timpul pandemiei, guvernul rus a intervenit să cumpere acţiuni Aeroflot  de 80 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari) folosind fondul respectiv.

Compania aeriană a transportat 2,2 milioane de pasageri în martie 2022, inclusiv prin operatorul său low cost, Pobeda. Numărul de pasageri este în scădere de la 2,8

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: