Surse: Coaliția de guvernare renunță la sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru legea pensiilor speciale, pentru că Bruxelles-ul a cerut discuții pe amendamente / Și măsurile fiscale sunt puse în așteptare

Parlament, Camera Deputaților sursa foto: G4Media.ro

Coaliția de guvernare a renunțat să mai cheme Parlamentul în sesiune extraordinară pentru legea pensiilor speciale, afirmă surse politice pentru Economedia, în contextul în care Comisia Europeană a cerut o discuție pe modificarea legii, ținând cont că este jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totodată, și ordonanța privind măsurile fiscale care să acopere „gaura” de la buget este în așteptare, pentru că și aceste măsuri trebuie discutate la Bruxelles, dar și din cauză că PNL și PSD nu au ajuns încă la un consens pe măsuri, conform surselor Economedia.

Amintim, la începutul lunii august, Curtea Constituțională (CCR) a retrimis în Parlament decizia privind pensiile speciale, pentru că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale. Marian Enache, șeful CCR, a declarat că „diminuarea bazei de calcul și alte aspecte afectează independența justiției”. El a precizat că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează componenta de neretroactivitate. Totodată, potrivit lui, impozitarea nu poate avea caracter sancționator. Astfel, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. (Legea adoptată în Parlament poate fi citită AICI)

Imediat după, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legii pensiilor speciale în acord cu decizia Curții Constituționale a României. O convocare oficială nu a avut loc, iar parlamentarii nu au fost chemați din vacanță.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Între timp, coaliția de guvernare a renunțat la sesiunea extraordinară pe legea pensiilor speciale, deoarece România și-a asumat prin PNRR că va discuta cu Comisia Europeană ce modificări va adopta. Astfel, Comisia Europeană a cerut ca amendamentele pentru punerea în acord a deciziei CCR să fie întâi stabilite cu Bruxelles-ul, pentru că în decizia de punere în aplicare a PNRR-ului scrie expres că trebuie ținut cont de deciziile CCR pentru pensiile magistraților, conform surselor Economedia.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că miniștrii României vor merge în săptămânile viitoare la Bruxelles să discute reforma pensiilor speciale, reforma fiscal-bugetară și renegocierea PNRR. Conform informațiilor Economedia, ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu și ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu se vor afla pe 28 august la Bruxelles, pentru discuții.

Astfel, o sesiune extraordinară nu mai are sens, ținând cont că parlamentarii se vor întoarce din vacanță pe 4 septembrie.

Și ordonanța privind măsurile fiscale care să acopere gaura bugetară este „pe hold”, în acest moment.

Marcel Ciolacu a afirmat că și ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, va merge la Bruxelles pentru o discuţie despre jaloanele referitoare la reforma fiscal-bugetară, deoarece ele sunt trecute ca şi jaloane în PNRR în următoarele cereri de plată.

Totodată, conform informațiilor Economedia, încă există o dispută în coaliție, între PSD și PNL, pe măsurile fiscale care vor fi incluse în ordonanța de urgență. Economedia a publicat AICI care sunt principalele măsuri fiscale discutate pentru a acoperi gaura bugetară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Parlamentul și Guvernul pot funcționa cu 50% din oameni din moment ce jumătate din treabă ne-o face CE!

  2. Fumigene ca sa amane aplicarea pana dupa alegeri. E mai important sa castige alegerile decat sa faca ce e bine pentru tara. Vinovatul de serviciu o sa fie … strainii care ‘nu vrea sa ne dea bani’.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.