Guvernul plănuiește să aloce bani din fondul de modernizare ca investitorii care au construit parcuri fotovoltaice și eoliene în România să aibă până la 25% capacități de stocare până în 2027, conform unor surse guvernamentale consultate de Economedia.
Amintim că Ministerul Energiei anunțase deja că pregătește o schemă de ajutor de stat cu buget de jumătate de miliard de euro pentru a finanța investiții în stocare de energie.
Ministrul Sebastian Burduja a declarat la o conferință organizată de Asociația Energia Inteligentă că necesarul de stocare al României este de 4.000 de MWh, conform datelor furnizate de dispecerul din cadrul Transelectrica.
Potrivit lui, planul este ca jumătate din acest necesar să fie acoperit de baterii, iar altă jumătate din hidrocentralele cu acumulare prin pompaj.
Totodată, ministerul pregătește o schemă pe stocare din fondul de tranziție cu buget de jumătate de miliard de euro.
Schema trebuie însă aprobată de Comisia Europeană prin DG Competition.
“Noi pregătim o schemă pe stocare din fondul pentru modernizare, cu buget estimat de jumătate de miliard de euro, care să intre în comitetul din toamnă al fondului pentru modernizare. Acesta este undeva la finalul lunii septembrie. Asta înseamnă că până atunci trebuie să luăm avizul de la Consiliul Concurenței, trebuie să aprobăm schema la DG Competition, la Comisia Europeană și să putem să intrăm cu o aprobare și apoi în fondul pentru modernizare. Deci aceea va fi o schemă dedicată doar pentru stocare”, a spus Burduja.
Ulterior se poate gândi și o schemă de Contracte pentru Diferență pe stocare, a spus el.
Premierul Marcel Ciolacu l-a criticat marți pe ministrul Energiei că nu s-a gândit la stocare, atunci când România a planificat investiții în regenerabile. Piața de energie din România este extrem de tensionată în aceste zile, deoarece pe timpul zilei fotovoltaicele produc în exces și România exportă, în timp ce la orele de seară când dispare soarele producția internă nu acoperă consumul din cauza secetei (râurile și lacurile de acumulare nu mai alimentează hidrocentralele), așa că România este obligată să importe scump.