Țările cu cele mai mari randamente locative și cele mai favorabile impozite pe proprietate ar putea oferi cele mai bune randamente financiare pentru investițiile imobiliare. Un raport recent a studiat toate elementele pentru a afla care este cea mai bună locație pentru a investi în proprietăți în Europa, scrie Euronews.
Cele mai bune țări europene pentru investiții imobiliare în 2025 se află în Europa Centrală și de Est, cu Moldova în frunte.
Țara balcanică a obținut cel mai mare punctaj într-un nou studiu de scanare a celor mai bune investiții imobiliare din Europa, potrivit companiei britanice de asigurări William Russell.
Aceștia au analizat îndeaproape elementele-cheie ale investițiilor imobiliare, inclusiv ratele impozitului pe proprietate, impozitul pe venitul din chirii și randamentul brut din chirii.
Într-un studiu anterior realizat de compania britanică de relocare 1st Move International, Lituania părea să fie cea mai bună alegere. În lista actuală, țara din Europa de Nord a obținut doar locul al doilea, urmată îndeaproape de Macedonia de Nord.
Moldova a fost numită „o piață emergentă, cu randament ridicat pentru investitorii imobiliari timpurii, toleranți la risc” în studiu, care a constatat că costurile de cumpărare a proprietății sunt de maximum 2,80% din preț, iar impozitul pe venit este de 12% pe chirie, oferind un rating ridicat al randamentului locativ.
Țara a obținut o clasare înaltă datorită capitalei sale, Chișinău, care a înregistrat o dezvoltare constantă în infrastructură, ospitalitate și sectoarele de afaceri în ultimii ani.
Acest lucru, împreună cu creșterea turismului, determinată de industria vinului și de patrimoniul cultural al țării, oferă oportunități de închiriere pe termen scurt. Cu toate acestea, țara nu face parte din UE și, în prezent, este un candidat la aderarea la bloc.
Lituania este a doua țară cu cele mai bune oportunități de investiții imobiliare.
Prețurile proprietăților imobiliare au crescut cu aproape 10% în ultimele trei luni ale anului 2024, în ritm anual, potrivit Eurostat, iar tendința este probabil să continue.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În ciuda faptului că prețurile proprietăților imobiliare au crescut brusc în ultimii ani în țară, locația este atractivă pentru străini, deoarece aceștia nu sunt restricționați să cumpere proprietăți în Lituania. Prețurile chiriilor atrag, de asemenea, investiții, deoarece sunt ridicate în țară, mai mult de 170% din ceea ce erau în 2015.
„Cu un randament brut al chiriilor de aproximativ 6,39% pe an și un maxim de 4,10% costuri de cumpărare, rata de creștere moderată din Lituania înseamnă că prețurile proprietăților sunt susceptibile de a crește constant în timp, oferind un bun randament al investițiilor”, se arată în raport.
Macedonia de Nord, o altă țară candidată la UE, a fost clasată pe locul al treilea în topul celor mai bune opțiuni. Capitala, Skopje, se confruntă cu creștere urbană, modernizarea infrastructurii și creșterea cererii de spații rezidențiale și comerciale.
Țara oferă impozite scăzute, împreună cu un proces simplificat de achiziționare a proprietății, și există stimulente guvernamentale pentru investițiile străine. Conform raportului, Macedonia de Nord se mândrește, de asemenea, cu un randament brut al chiriei de aproximativ 6,47% pe an, ceea ce indică un randament puternic în raport cu valoarea proprietății.
Unde mai există în Europa oportunități bune de investiții imobiliare?
Conform acestui studiu, Serbia, Irlanda și Letonia promit, de asemenea, randamente „foarte bune”, randamentul anual brut al chiriei fiind de peste 7%.
În Irlanda, randamentele ridicate sunt garantate în principal de prețurile ridicate ale chiriilor, însă impozitele ridicate ar putea reduce din venitul net anual. Țara se confruntă cu o criză a locuințelor, deoarece nu se construiesc suficiente locuințe pentru populația în creștere, în timp ce prețurile continuă să crească vertiginos.
Țările cu cel mai ridicat randament brut al chiriilor, cuplat cu un impozit mediu relativ scăzut pe venitul din chirii, includ Andorra, Muntenegru și Bulgaria.
România ocupă locul 13 în clasament, cu un randament brut al chiriei de 6,55% pe an.
În ciuda faptului că are o rată de impozitare ușor mai mare (21%), Italia are a treia cea mai mare rată de rentabilitate a chiriei datorită randamentelor sale ridicate (7,56%), ceea ce ar putea fi atrăgător în funcție de obiectivele specifice de investiții.
„În timp ce randamentul locativ brut și rata medie a impozitului pe venitul din chirii sunt factori importanți în analiza investițiilor imobiliare, este esențial să se ia în considerare și alți factori, cum ar fi ratele de neocupare, costurile de gestionare a proprietății și condițiile pieței locale”, se arată în studiu.