Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că Tarom va primi un ajutor de peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană, semnalele în acest sens fiind pozitive, transmite Agerpres.
“Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a Tarom-ului. Chiar zilele trecute am avut o discuţie cu domnul cu Bogdan Chiriţoiu de la Consiliul Concurenţei, au fost colegi de-ai mei la Comisie săptămâna trecută, toate semnalele sunt pozitive că vom primit acest ajutor de la Comisia Europeană pentru TAROM, ajutor substanţial. Pe baza acestui ajutor, vom merge înainte, odată cu primirea acestor bani. Cred că sunt 80 şi ceva de milioane de euro pe care îi vom primi. Eu sper să mergem pe linia asumată, aceea de a transforma această companie într-o companie solidă economic. Primul pas este să primim ajutor de la Comisie pe care, de această dată, nu avem niciun fel de motive să nu îl primim, îndeplinim toate criteriile”, a afirmat Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a verificat stadiul lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada A7, tronsonul 2 Ploieşti-Buzău (loturile 1 şi 2).
Tarom lucrează de 15 ani în pierdere și, potrivit, proiectului de buget pe 2023, publicat în iunie, compania Tarom estimează pierderi de 62 de milioane de lei în 2023. Este o reducere semnificativă, de peste o treime față de pierderea estimată în 2022, de 216 milioane lei (detalii aici) explicată și prin revenirea traficului aerian aproape de valorile din 2019, anul de referință înainte de pandemie.
Pentru 2023, Tarom estimează cheltuieli totale de 2 miliarde lei, investiții de 115 milioane și un personal preconizat de 1.314 salariați. Venitul mediu lunar pe salariat este de 10.592 lei. În scenariul pozitiv, din 2024, Compania revine pe profit din 2024 după 15 ani consecutivi cu pierderi.